19 dingen voor 2019

Lilith maakte een lijstje met 19 dingen die ze in 2019 wil doen. Lijstjes, altijd tof, dus ik volg met wat vertraging met mijn lijstje:

 • Terug gezonder koken, ook voor mezelf.
  Vroeger was ik veel bezig met gezonde snacks en ontbijtjes. Elke zondag stond ik in de keuken en experimenteerde er op los. Sinds ik alleen ben, sta ik amper nog in de keuken. Als ik alleen ben, eet ik niet of ongezond en als zij er zijn, kook ik super basic. Niet tof vind ik, dus ik hoop mijn goesting en motivatie terug te vinden dit jaar.
 • Een eerste echte reis alleen met de meisjes
  Ik hou van reizen, hoe langer en hoe verder weg hoe beter voor mij. Nu ik alleen ben, is dat natuurlijk minder evident, maar toch blijf ik dromen van een reis van minstens een half jaar tot een jaar. Er was even een droom om naar Thailand te gaan, maar ik vond de stap toch te groot en het land te onbekend. En dus plande ik een andere trip. Iets veiligers, bekenders, maar toch nog best wel spannend. Daar over later meer!
 • Opnieuw zelf piano spelen
  Twee jaar volgde ik privé piaonles. Super blij was ik, want het was een echte kinderdroom om een instrument te spelen. Helaas verhuisde mijn lerares plots naar een andere provincie en dus stopte ik met les volgen. Nu mijn meisjes allebei pianoles volgen en vooral Jools constant zit te oefenen kriebelt het ook weer bij mij. Ik hoop in het komende jaar weer zelf achter de piano te kruipen en zelf verder noten te leren.
 • Werken aan een plan voor de toekomst en concrete stappen zetten naar anders/beter/minder/gelukkiger
  Ik voel steeds meer dat dit niet het leven is wat ik wil. Ik wil niet alleen maar werken, lopen, jagen, haasten en gaan. Ik wil minder, ik wil vrijheid, ik wil natuur en lucht, ik wil kwaliteit. Steeds meer beginnen mijn doelen en wensen duidelijker te worden, dus hopelijk kan ik dit jaar eindelijk wat concrete stappen zetten.
 • Mijn kelder zo leeg mogelijk krijgen
  Man, man, man, dit lijkt een levenswerk te zijn. Mijn huis is voorzien van maar liefst 4 kelderruimtes en die zaten na onze verhuis (10 jaar geleden) en na onze verbouwingen (ook al heel wat jaren geleden) propvol. Lees: rommel, ingepakte dozen, verbouwmaterialen, dakpannen, boeken, babyspullen, enzovoort. Eindeloos veel brol en alles zonder enige structuur. Al maanden ben ik daar bezig, want ik mijn doel is duidelijk: die kelder moet zo leeg mogelijk. Alleen het hoognodige mag achterblijven. Dus gooi ik weg, sorteer ik, verkoop ik en breng ik dingen naar de kringwinkel. Het is mijn grootste nachtmerrie om die kelder ooit leeg te moeten krijgen als ik hier zou verhuizen, dus daarom doe ik het stapje per stapje. Sinds deze maand heb ik voor het eerst het gevoel dat het ooit gaat lukken, dus ik doe rustig verder. Elk verloren moment zit ik daar, een soort van therapeutisch proces met momenten en telkens ik een nieuwe fase inga en vooruitgang zie, ben ik super content. Hopelijk kan ik het dit jaar afronden.
 • Op een rommelmarkt staan
  Twee jaar geleden nam ik twee keer een staanplaats op een rommelmarkt. Twee keer zorgde ik voor babysit, een grote camionette om alles mee te nemen. Twee keer stonden we voor dag en dauw op om alles klaar te zetten en twee keer eindigden we in een gigantisch onweer met een auto vol kletsnat gerief wat dan weer de kelder in geduwd moest worden. BLERGH dus. Toch heb ik nog veel gerief dat op een nieuw leven wacht. Hopelijk kan het rommelmarkt trauma dit jaar verwerkt worden en plaatsmaken voor een positievere ervaring.
 • 30 boeken lezen
  Net als de vorige jaren heb ik mezelf een leesdoel gesteld op Goodreads. Ik hou het bescheiden, al hoop ik stiekem richting 35 boeken te gaan dit jaar. Benieuwd hoeveel boeken jullie zo lezen op een jaar?
 • Het extreme scheidingverdriet afronden
  Om middernacht op oudjaar huilde ik. Voornamelijk van opluchting dat dit verschrikkelijke ***jaar eindelijk achter de rug was én dat ik het overleefd had. Ik ging diep, maar tegelijk leerde ik zoveel en werd ik sterker en beter op zovele vlakken. Ik nam me daar en dan voor dat het de laatste keer was dat ik zou huilen. In 2019 hoop ik geen tsunami’s en diepe crashes meer te hebben. Focus on Happy, ook in 2019 dus.
 • Meer doen met mijn foto’s
  Ik neem massa’s foto’s en doe er amper iets mee… Zonde! Hier zijn al wat stappen ondernomen afgelopen maand, dus ik vermoed dat dit één van de eerste updates zal worden.
 • Mijn urban jungle uitbreiden én in leven houden
  Sinds ik hier alleen woon, is er veel veranderd in huis. Ik veranderde de inrichting, ging voor een volledige retro look, zette de piano op een prachtplaats in de living en….ik kocht planten. Heel veel planten. Het is nog een beetje zoeken en helaas sterven er regelmatig een paar exemplaren, maar: ze maken mij gelukkig en geven zuurstof. Meer van dat dus!
 • Een cool feest geven
  Vorig jaar gaf ik een groot feest voor al mijn collega’s en werkvrienden over de jaren heen. Er was een act, er was gin-tonic en een legendarische playlist. En man, dat was plezant. Zelden heb ik mij zo geamuseerd in mijn eigen huis. Hoog tijd voor een tweede editie dus!
 • Verder minimaliseren
  Ik heb al veel weggedaan, maar er is nog altijd veel dat beter kan. Ik geloof heilig in het idee dat ge u beter voelt als je minder balast hebt. En spullen zijn balast. Het vrije gevoel als je in een simpel ingericht basic vakantie huisje komt. Heerlijk vind ik dat. 2019 moet het jaar worden waar in ik alle balast overboord gooi en eindelijk stappen zet naar het leven dat ik echt wil.
 • Terug meer buiten komen in de natuur. Niets spectaculair. Gewoon weer meer gaan fietsen, wandelen in het bos, een toertje doen in ‘t veld, dieren knuffelen, buiten komen dus
  In 2017 waren wij goed bezig. We gingen vaak fietsen of wandelen in de velden in de buurt, trokken naar het bos of maakten wandelingen. 2018 werd een jaar van veel verdriet en dieptepunten en om één of andere reden kwam het er niet meer van. In 2019 wil ik dus terug meer buiten komen, want ik weet hoeveel deugd we er allemaal van hebben!
 • 1 jaar lang géén kleren kopen (vanaf Februari)
  OMG, mijn kleerkast puilt uit, mijn rekening wordt te vaak geplunderd. Eerst kon ik jaren amper kleren kopen (of toch niets wat ik mooi vond). Toen verloor ik 36 kilo en ging ik dus shoppen dat het geen naam had. Daarna ging ik scheiden en herontdekte ik mijzelf en vond ik eindelijk een kledingstijl waar ik mij echt goed in voel. Alweer shoppen voor dood dus. Maar nu, moet het stoppen. Ik blijk niet zo goed te zijn in “een beetje minderen”, dus besloot ik deze week nogal impulsief dat ik dan maar voor alles of niets moet gaan. En in dit geval: niets dus. Hopelijk werkt dat beter. In 2019 wil ik dus GEEN kleren kopen. Benieuwd hoe dat gaat aflopen 🙂
 • Meer bewegen
  Al jaren doe ik amper iets van sport. Ik neem een fitness abonnement en ga dan 5 keer, dus in die val wil ik niet meer trappen. Ik lijk geen sport te vinden die mij echt ligt of waar ik de tijd en/of motivatie voor kan vinden. Ik deed vorig jaar af en toe wat yoga (thuis of op het werk), ik ging 1 keer zwemmen. Maar mijn beweging is dus beperkt tot veel te voet doen. Ik droom nochtans van wat meer spieren, een sterker lijf, een betere weerstand. Hoog tijd om toch te proberen daar wat meer regelmaat in te vinden.
 • Een roadtrip maken
  Ik droom van een roadtrip door Ierland of Schotland. Met of zonder de meisjes, daar ben ik nog niet uit (Jools houdt niet zo van autorijden). En ook de bestemming kan nog veranderen. Maar ik hoop dat het er misschien in 2019 van komt.
 • Nog’s een spelletjesavond organiseren
  I love spelletjesavonden, maar voor één of andere mysterieuze reden gebeuren ze amper nog. Hoog tijd om er nog’s één in te plannen dus!
 • Claes Adventures nieuw leven inblazen
  Claes Adventures is een Facebookgroep met een hoop vrienden waarop ik om de zoveel tijd activiteiten voorstel. Wie mee wilt, schrijft zich in en hup, weg zijn wij. De activiteiten zijn divers: van mountainbiken in de Mergelgrotten, cruisen met een Vespa, ontsnappen uit een Escape room,  een museumdagje in Luik tot eten, eten en nog’s eten. Ja, de culinaire edities zijn altijd populair. Sinds de scheiding leek de groep even een stille dood te sterven, maar de laatste maand waren er weer twee activiteiten en die waren zo leuk dat ik de goesting weer gevonden heb.
 • Quality time met mijn meisjes, bewust samen zijn en dat in het gewone dagdagelijkse leven.
  Op onze tripjes weg genieten wij zo hard van mega simpele dingen. Dingen waar wij in het dagelijkse leven veel te weinig tijd voor maken: een spelletje spelen, buiten prullen: hout sprokkelen, een tipi bouwen, gewoon bezig zijn in de buitenlucht, maar ook: samen afwassen of andere simpele klusjes. Dus in 2019 probeer ik vaker de schermpjes uit te laten en echt bewust met elkaar bezig zijn.

…nog mensen die een lijstje maakten?

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *