Opgeruimd staat netjes

Er is hier iets raars aan de hand. In mijn huis, in mijn hoofd.
Waar ik vroeger echt heel weinig deed in mijn huishouden en zelfs echt veel dingen moest leren en uitzoeken na de scheiding, ben ik nu een soort opruim freak geworden.

Het is niet dat het mij vroeger allemaal niet kon schelen, het was meer een kwestie van opgeven denk ik. Een drie-tegen-één strijd, die win je toch niet en dus gaf ik het op. Als ik bijvoorbeeld hier iets opruimde, waren er in de andere ruimte alweer drie mensen bezig met andere rommel te maken. Een soort van dweilen met de kraan open zeg maar. Ik was zo’n typische “ik loop als een hysterische zot op te ruimen in het half uur voordat er vrienden komen aanbellen voor een avondje samen thuis”.

Toen ik er alleen kwam voor te staan, nam ik mijn hele huis onder handen. Een soort van therapeutisch proces denk ik. Kamer per kamer ruimde ik op. Kast voor kast werd onder handen genomen. Dingen kregen een vaste plek, klusjes die al jaren bleven liggen werden aangepakt, ik ging door een extreme weggooi/ontspullingsfase, ik gaf mezelf poetshulp kado en langzaam aan veranderde het hele huis.

Het was een hele openbaring om te merken dat ik daar echt van geniet, zo’n opgeruimd huis. Waar ik vroeger alles maar liet liggen (want het maakte toch niet zoveel uit), doe ik dingen nu gewoon direct. En oké, op de dagen dat de meisjes hier zijn, is er meteen weer wat meer chaos in huis, maar laat dat dan het voordeel van co-ouderschap zijn: meteen erna is er weer tijd om de chaos te herstellen.

De belangrijkste tips voor mij zijn:

  • Doe zoveel mogelijk meteen, dat maakt echt een groot verschil. Borden afruimen, papiertjes in de vuilbak, schoenen op hun plaats. Vroeger slingerde alles maar wat rond, nu probeer ik alles meteen juist te leggen of onmiddellijk weg te gooien.
  • Geef dingen zoveel mogelijk een vaste plaats, het helpt als je niet elke keer moet bedenken waar iets hoort te liggen.
  • Laat de kinderen meehelpen. Sinds dit schooljaar leer ik de meisjes om zelf hun boekentas uit te laden ‘s avonds en al hun spullen in het afwasmachine te zetten. Kleine moeite voor hen, gigantisch verschil voor mij. Ik haatte het echt om al die koekendoosjes, drinkbussen, brooddozen op mijn aanrecht te hebben liggen. Ook hun zwemzak laden ze zelf uit in de juiste wasmand. Zalig vind ik dat! In het weekend doen we altijd een kwartiertje: kleine klusjes. Dan laat ik de meisjes het papier naar de kelder brengen (waar we het vuil bewaren), of het pmd bakje naar de vuilniszak overbrengen, of een rondje stofzuigen (met onze nog steeds onmisbare Dyson)
  • Investeer in leuke spullen die helpen te organiseren/opruimen. Je mag jezelf best wat verwennen, toch? Ik kocht een prachtige vuilbak die al jaren op mijn wishlist stond. Klinkt oppervlakkig, maar opruimen is gewoon leuker als je een coole vuilbak hebt, niet? Ik vind deze alvast een echte aanwinst in mijn keuken, dus wat mij betreft een toptip. Voor de kinderen is het Kringwinkel naaitafeltje een schot in de roos om hen te motiveren hun tekenspullen op te ruimen.  
  • Vele beetjes, maken al snel een groot geheel. Vroeger ruimde ik maar af en toe op, maar dan was het zo veel werk dat het al gauw een uur in beslag nam. Nu doe ik heel regelmatig een rondje van 5 minuutjes en die vele beetjes zorgen al snel voor een opgeruimd geheel. Veel fijner dus om ‘s morgens snel een klein rondje te doen en ‘s avonds gewoon in een opgeruimd huis toe te komen.
  • Wees ook niet te streng. Ik heb nog altijd een hoop rommelhoekjes en -plekjes. Die ene lade van die ene kast puilt altijd uit, dat tafeltje waar de kinderen op zouden moeten knutselen: rommelplek! Maar dan denk ik Flair gewijs maar: “hé, het is oké”. We blijven een gezin met kinderen en in een huis mag echt wel geleefd worden. Op topdagen zijn deze hoekjes ook opgeruimd, maar na verloop van tijd ziet het er toch weer zo uit:
  • Een doorn in mijn oog, maar ik laat het los. Later als ze groot zijn, kijk ik vast nog met heimwee terug op al dat leven in huis.
  • En remember: hoe meer je alles bijhoudt, hoe meer je kan doen van Sit back & relax. Nog steeds mijn favoriete deel van al dat opruimen.

Benieuwd hoe vaak jullie opruimen en of jullie dat volgens één of ander systeem of super tip doen?
Wie meer wil lezen over minimalisme, kan ik ten zeerste de site van Growthinkers aanraden. Let wel: zeer verslavend om je in te verdiepen vind ik.

4 comments

  1. Mijn methode, of gewoon hoe ik het altijd gewend ben en prettig vind, is inderdaad direct zoveel mogelijk doen. Spullen tergleggen op de plek waar ze horen, opruimen. Het schoonmaken zelf daaraantegen wil ik nog wel eens heel erg lang uitstellen. Niet de vieze gootsteen, en stofzuigen doe ik ook. Maar de deuren en kozijnen afnemen of stoffen? Oei… soms schaam ik me rot. Maar als ik dan begin kan ik ook niet stoppen tot alles klaar is…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *