YNAB: the next level. Let the games begin!

Tis weer van dat. Een woelige tijd in mijn hoofd.
Dromen van een nieuwe omgeving, andere keuzes, andere invulling, een nieuw leven.

Dan droom ik van minder spullen, meer vrijheid.
Minder stress over rondkomen met mijn budget.
Minder budget nodig hebben om rond te komen.

Want eigenlijk is het gewoon een cirkel die we ons zelf aan doen.
We willen allemaal een groot, mooi huis, een eigen auto en toffe spullen.
Om die dingen allemaal te betalen moeten we een goedbetaalde job vinden.
Eens dat er allemaal is, is er vaak stress. Want die job mogen we niet kwijt, want die spullen moeten betaald.
Een andere job met minder loon? Niet mogelijk, het geld blijft buiten stromen.
PFFFF, is dat wat ik wil??

Steeds vaker en steeds luider klinkt een kei harde NEEN in mijn hoofd.
Ik voel mij daar niet meer goed bij, het is iets wat ik graag anders zou doen.
En dus ben ik (op nog maar zeer laag niveau) aan het ontspullen. Dingen opruimen, weggeven, verkopen, weggooien. Twee keer nadenken voor ik iets zomaar koop. Mijn budget aan het bijhouden met YNAB.

Ik droom van een huis waar ik veel kleiner woon, maar wel meer in de natuur. Een huis met plaats voor dieren en misschien zelfs een boomgaardje. Van co-housen op een stuk grond en kosten en spullen delen. Van uitgeven aan wat ik nodig heb, niet gewoon uitgeven wat ik heb.

Er is een meerjaren plan in mijn hoofd. Een doel waar ik naar toe wil. En dus is het tijd voor een volgende stap in YNAB, noem het een soort spelletje met mezelf. Ik ga mezelf uitdagen en strengere doelen opstellen. Ik weet nu al een paar maanden wat ik aan welke posten uitgeef (bijv boodschappen, tanken, blijmaakspulletjes,….) en de komende twee jaar wil ik die categorieën systematisch iets minder budgetteren. Bijv: 250 euro ipv 260 voor de boodschappen. Elke maand een klein beetje minder uitgeven en een klein beetje meer uitsparen. De auto wat vaker laten staan en besparen op benzine. Al het geld dat ik op die manier uitspaar, hou ik opzij. Ik creëer een nieuwe categorie “versneld afbetalen huis”. In mijn lening kan ik namelijk één keer per jaar zonder kosten een versnelde afbetaling doen. Bedoeling is om zo mijn maandelijkse afbetaling te verlagen én dus meer geld in handen te hebben op de dag dat ik mijn huidige huis verkoop.

In ruil hoop ik dan rust te vinden in mijn hoofd, gelukkiger te zijn met wat ik heb en ruimte en mogelijkheden te creëren voor als ik zin heb in verandering. Niet meer een slaaf zijn van dat huis en al die spullen. Maar meer kunnen doen wat ik wil en niet alleen wat ik moet.

Benieuwd of het zal lukken….én benieuwd wat jullie hier van vinden. Sounds crazy? Of toch ergens logisch?
Ik zie die uitdaging alvast volledig zitten! Zin om mee te doen? Let me know!!

1 comment

  1. Klinkt als een fantastisch goed plan! Succes! En ik doe al half mee, in die zin dat ik ook probeer een aantal categorieën te verlagen. Niet zozeer om kleiner te gaan wonen (dat is al het geval, met een 1 slpk-app en 48m2), wel omdat de huurprijzen hier zo hoog liggen dat ik desondanks soms wat stress voel, omdat ik momenteel geen al te hoge spaarpot en dus weinig marge heb.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *