Stap 5: weekmenu’s for the win!

Een laatste belangrijke verandering in het leven is het dagelijks koken.

Vroeger aten de meisjes op school en wij op het werk, dus koken dat was hier beperkt tot een weekend activiteit. Eentje waar ik mij bijzonder weinig van moest aantrekken. Op zaterdag ochtend even nadenken over “wat willen we eten vandaag en morgen”, naar de winkel en hij achter het kookvuur. Done.

Op de nieuwe school is er geen mogelijkheid tot warm eten en ik moet vanaf nu wat meer op mijn budget letten én ik heb een abonnement op de Stadsakker voor verse groenten….Enter: het weekmenu dus. Ik zei al jaren dat ik niet begreep hoe mensen koken nog in hun avondritueel ingepast kregen en ik heb totaal geen ervaring met koken, dus je begrijpt dat dit best wel een ingrijpende verandering was.

Maar…ik moet toegeven: tot nu toe valt het mee. Ik geniet er zelfs van omdat ik weet dat mijn kinderen nu nog gezonder eten dan vroeger.

Weekmenu’s dus. Niets nieuws onder de zon. God en klein pierke doet het al jaren. Ik had het gewoon nooit eerder nodig en nu ben ik blij dat ik kan terugvallen op mijn lijstje. Elke zaterdag zet ik mij dus aan tafel, met mijn kookboeken en laptop ter inspiratie en dan schrijf ik in mijn schriftje mijn weekmenu op.  Rechts een lijstje met wat ik per dag wil maken. Links een lijstje met wat ik in de winkel moet kopen en welke groenten ik op de Stadsakker wil oogsten. En achteraan het boekje een inventaris van mijn diepvriezer.

Hoe georganiseerd is dat zeg? For real, als ik bezig ben in mijn boekje, voel ik mij zo hard in control of things. In’ t begin ging ik er helemaal loco in, gewoon voor het gevoel van controle denk ik. Een soort van therapie. Structuur en on top of things. So unlike me, benieuwd hoe lang ik het zal volhouden dus. Maar de kinderen moeten nu eenmaal eten en ik vind het stiekem nog tof om op basis van mijn eigen oogst een gezond en gevarieerd menu op tafel te krijgen.

Voor het opstellen zijn er een paar basisregels:
Op zondag kook ik meestal al voor maandag mee.
Dinsdag maak ik iets makkelijk
Woensdag iets wat we allemaal heel graag eten én ook iets wat ik donderdag enkel nog in de oven moet schuiven
Vrijdag waar we nog goesting in hebben: soms kant en klaar, soms een echte maaltijd. En als het écht niet lukt: pannenkoeken kunnen soms ook’s een maaltijd zijn!

Ondertussen zitten we al meer in een regeling waarbij de kinderen niet altijd bij mij zijn, waardoor maandag en dinsdag normaal wegvallen. Bedoeling is dat we naar een 2-2-5-5 regeling gaan (daarover later nog wel meer). Op zich valt het dus best nog mee die kookplicht, maar ik merk nu al dat het hebben van inspiratie het moeilijkste zal worden.

Dus: tips voor lekkere, makkelijke, snel op tafel gerechtjes zijn méér dan welkom in de comments. Of heb je zelf een plekje waar jij je weekmenu’s deelt: let me know, dan kom ik eens piepen. Weekmenu’s for the win, dat is duidelijk!

 

 

BewarenBewaren

6 comments

 1. Ik deel mijn warme maaltijden altijd op mijn blog: http://lepetitrequin.com/tag/weekmenu/
  Loop nu wel wat achter, omdat ik niet bepaald de beste zomer achter de rug heb, maar die berichten komen nog wel 🙂 En nu ik mij eindelijk definitiever in een huisje kan installeren, ga ik ook weer weekmenu’s maken, want die afgelopen maanden was het hier ook veel “wat wil ik eten vandaag?”…
  Fijn alleszins dat je door die weekmenu’s koken toffer vindt; kan eigenlijk best wel ontspannend zijn he 🙂 En hoera voor alles wat een mens in tijden van onrust een gestructureerd gevoel kan geven!

 2. 3 van de life savers hier die snel klaar zijn. Macaroni met kaassaus, evt hesp en broccoli (altijd zak in diepvries daar verse broccoli niet lang vers blijft) is snel klaar. Zelf pizza beleggen: pizzabodem (die van delha*ze is goedkoop), tomatensaus (tomato fritto, na veel andere uitgetest te hebben), mozzarella en zoete rode paprika, evt kerstomaatjes (enz). Als het een gerecht is met weinig groentjes eten kinderen er hier rauwe worteltjes bij.
  Tortellini’s (spinazie-ricotta) met wortels (fijn gesneden dus snel gaar) en evt broccoli en geserveerd met reepjes gerookte zalm.
  Ik zorg nu dat ik de ingrediënten hiervoor altijd in huis heb.
  Ik kook graag als ik er tijd voor heb. Tijd is nu echter een grote luxe en schaars hier 🙁

 3. Ik maak nu al jaren een weekmenu, ik denk destijds nog geinspireerd door mme zsazsa. Maar ik schrijf deze op in schriftjes en bij geen inspiratie pak ik gewoon schrifjte van eerder jaar en kijk bij de week aldaar (seizoensgroentes) en kom zo weer aan ideeen.
  Wat altijd een goede is; is een curry, hier kan je ook zo mooi restjes groente in kwijt, rijst erbij en komkommerstukje en voila een maal.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *