Stap 4: inzicht en controle krijgen op mijn budget: YNAB

Stap 4 alweer. Mijn budget dus.

In aanloop naar September 2017 (aka de maand waarin ik plots alle kosten alleen zou moeten gaan dragen) besefte ik dat er heel wat zou moeten veranderen. Ik had géén idee van wat  er allemaal bij kwam kijken en ik wou beter voorbereid zijn. Niet meer elke keer van mijn stoel vallen als daar plots die rekening van de onroerende bijdrage kwam. En WHUT? Hoeveel kost die brandverzekering en wat met die autoverzekering?! Het voordeel van ons rare jaar, was dat ik dus een jaar lang mijn financiën kon (leren) regelen. In een schriftje hield ik alles netjes bij. Per maand noteerde ik alle grote dingen. Welke zware vaste kosten komen wanneer? Welke toffe, vaste extra inkomsten (hallo eindejaarspremie en vakantiegeld!) zijn er wanneer? Zo kreeg ik een eerste overzicht. Aangezien ik bij niets stilstond tot dan moest ik alles opzoeken en navragen, zelfs de gewone rekeningen zoals gas, water en electriciteit.

Vrij snel daarna kwam de klik. Het uitkopen van het huis zou wel lukken (met véél hulp), maar de echte uitdaging zou er na komen: het huis alleen af betalen. Ik had een plan nodig. Na alle lovende verhalen bij andere bloggers over YNAB, besloot ik die app nog’s een kans te geven.

Nog’s want als je met dit programma wilt starten, is het in het begin echt wel zoeken en veel vloeken. Ik deed dus al’s een gratis sessie van een maand, maar ik gaf al snel op. Deze keer was ik echter vastberaden. Ik moest en zou het onder de knie krijgen. Het slechte nieuws was dat het nog even moeilijk was als eerst, het goede is dat eens je het door hebt, je bijna niet meer snapt waarom het zo moeilijk was om te beginnen. Doorbijten en de tijd nemen om het uit te zoeken blijkt de key. Ik las wat anderen schreven en ik keek (met pen en papier in de aanslag) de tutorials op de site.

Hierbij dus mijn 5 top starterstips voor YNAB:
– weet dat je er even tijd voor zal moeten nemen in het begin. Lees wat rond, kijk naar de tutorials, vloek een paar keer luid en google je vragen. Je zal merken dat de puzzelstukjes snel in hun plaats vallen.

– Zet de categorieën meteen naar jouw hand (en leven en gewoontes) en vertaal ze naar het Nederlands. Dat scheelt al heel wat. Alles wordt meteen veel duidelijker. Mijn grote categorieën zijn: werk (drank, snoep en lunch), huis (afbetalen, kosten, verzekeringen), auto (tanken, parkeren, boetes (pff!), belastingen, onderhoud), Kinderen (kleren, hobby’s, babysit), Jaarlijkse kosten (Stadsakker, onvoorziene kosten), Maandelijkse kosten (boodschappen, energie, water…), Leuke dingen/hobby’s (pianoles, Bloomon, kookboeken, muziek,…) Uitgaan (restaurant, concerten), Sparen (vakantie, nieuwe auto, buffer)

-Voeg uw accounts toe: uw lopende bankrekening, uw spaarrekening, een gemeenschappelijke rekening (of kinderrekening), Visa, cash en Maaltijdcheques.

– Stuur uw innerlijke perfectionist even op vakantie. In het begin is het soms bijzonder hard gokken, maar dat geeft helemaal niets. Je past alles aan, as you go.

– Werk uw budget twee of drie keer per week bij. Ik doe het elke woensdag en in het weekend sowieso. En af en toe nog’s ergens daar tussen in. Dan doe ik mijn webbanking app open van al mijn rekeningen en dan vul ik aan in mijn YNAB app. Soms zijn er wat gaten of mysterieuze bedragen, maar als je het met enige regelmaat bij houdt, kan je meestal wel weer achterhalen wat die uitgaven precies waren. Het enige probleem bij mij blijft nog mijn cash geld. Ik denk er over na om die uitgaven vanaf nu meteen in te voegen, tot nu toe werk ik die bedragen creatief weg.

Na een weekendje studeren en instellen van mijn budget voelde ik mij meteen super in charge. Ik ben nu helemaal verslaafd en vind het super tof om inzicht te krijgen in mijn uitgaven. Want, da’s het leuke, na een tijd bijhouden van je budget krijg je grafiekje te zien. Geen grote verrassingen tot nu toe, behalve dat mijn auto mij een fortuin kost (slik!). Na een maand (gratis) kon ik mij geen leven zonder YNAB meer voorstellen dus betaalde ik voor verder gebruik.

Benieuwd of er nog YNAB fans zijn hier? Of mensen die er graag mee willen starten, maar niet goed weten hoe? Ik deel er later zeker nog meer over, want ik denk dat ik dit nog lang ga volhouden.

 

8 comments

  1. hier ook een YNAB fan! Het geeft mij op dit moment heel wat gemoedsrust nu we volop in een verbouwing zitten. In één oogopslag kan ik zien hoeveel verbouwbudget we nog kunnen spenderen. Zo komen we achteraf niet voor verrassingen te staan 🙂

  2. Bij mij geen YNAB maar wel een excel die ik jaaaaren geleden maakte en pimpte naar mijn eigen gewoontes. Wat mij na dat eerste jaar opviel was hoeveel geld ik wel niet uitgaf aan krasbiljetjes en tijdschriften. Ik ging toen nog met de trein naar het werk en het krantenwinkeltje was toen heel verleidelijk. Die tijdschriften heb ik toen volledig geschrapt (mijn schoonmama koopt exact dezelfde, dus neem ik ze gewoon over van haar als zij ze gelezen heeft) en op de kraslotjes let ik gewoon veel meer. Vooral zo’n kleine uitgaven zijn echt overdonderend als je bvb. eens optelt hoeveel dat wel niet is op een jaar. Elke week een win for life van 3 euro is gewoonweg 156 euro per jaar. W. T. F.
    (Ik heb nu pas al je voorbije posts ingehaald, veel goeie moed toegewenst de komende periode he. Uit je schrijfsels klinkt het alsof het een goeie beslissing is geweest, maar het blijft natuurlijk wel bijzonder rot. Ik duim voor je!!)

    1. Ohh hier juist hetzelfde!!! Het eerste wat ik geschrapt heb is, is het aankopen van tijdschriften en ook mijn abonnementen heb ik stop gezet. Ik krijg de meeste boekjes nu toch via via ooit te lezen en dat is meer dan goed genoeg voor mij. Ook de lotto probeer ik te beperken, al blijft het verleidelijk om op het werk mee te doen bij een grote pot.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *