Artist at work aka een blije Ellis

Ellis is een kind dat graag opgaat in haar eigen wereld vol fantasie. Een wereld vol verhalen en scenario’s, plannen, gesprekjes en vragen. Als ze iets graag doet, kan ze zich uren vol concentratie bezig houden. De laatste tijd merk ik dat ze super graag tekent. Knutselen deed ze altijd graag, dus een grote verrassing is het niet.

Sinds ze opnieuw graag naar school gaat en elke dag super enthousiast thuis komt vol verhalen valt het nog meer op hoe hard ze kan genieten van creatieve activiteiten. Ik denk dat er letterlijk meer ruimte en lucht is in dat kleine, drukke hoofd van haar. Nu ze véél meer buiten bezig is, véél meer beweegt en véél meer uitdaging vindt op school lijkt ze een ander kind. Zalig om zien. Leve de freinet school. Met ruimte om te spelen, kind te zijn, te ontdekken en te bewegen.

Op donderdag werkte ze een uur lang in stilte aan haar pagina in het verslagboek. Als verslaggever van dienst moest ze de opgeschreven zinnetjes (die de praatronde samenvatten) uitknippen en in het verslagboek plakken. Daarnaast/bij mocht ze dan een grote tekening maken. Super trots en met alle ernst begon ze er aan.

 

Gisteren wou ze iets opzoeken op de computer en toen ik kwam kijken, bleek dat ze een filmpje aan het volgen was om een eenhoorn te leren tekenen.

Vandaag stond er een luie zondag op het programma van koffie drinken (ik dan), boeken lezen, rondhangen in huis, beetje vervelen en veel LP’tjes luisteren op het programma. Terwijl we meezongen met Kinderen voor Kinderen werkte Ellis aan haar schilderij. Een tijd geleden haalde ik twee grote schildersdoeken in de winkel en een grote doos verf. Vanmorgen wist Ellis eindelijk wat ze op haar kunstwerk wou schilderen: een meet-giraffe met streepjes om te zien hoe groot je bent. Zo gezegd, zo gedaan dus. Twee uur geleden begon ze er aan. Eerst met potloot en dan verven en inkleuren. Helemaal verzonken in gedachten.

Zalig om haar zo bezig te zien. Nooit gedacht dat de nieuwe school zo’n succes zou zijn. Oef, oef, oef dus!

    

Wie ook’s zo’n schilderij wil maken: ik koop deze (en kleinere) schildersdoeken altijd bij Action. Normaal probeer ik deze winkel te ontwijken, omdat hun filosofie niet zo goed samengaat met mijn nood aan ontspullen en beginnend minimalisme, maar af en toe ga ik er dus wel’s naar toe specifiek voor deze schilderdoeken. Te koop voor geen geld, tof voor in de kinderkamer (of als kadootje) en een ideale, creatieve bezigheid voor zondagnamiddag.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

3 comments

  1. Mooi om te zien, zowel het kunstwerk als het blije meisje!
    Waar ervaren jullie dan vooral de verschilpunten tussen traditioneel- en freinetonderwijs? Ik weet er eigenlijk niet zoveel van af…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *