3 kinderboeken over “anders zijn”

Omdat Ellis het niet altijd makkelijk heeft om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenootjes, vinden we het belangrijk dat ze leert nadenken over haar gevoelens en emoties. Het anders voelen, zorgt vaak voor verwarring en het kunnen benoemen is dan toch al een eerste stap.

In de bib haalde ik een aantal boekjes in het thema “anders zijn”. Boekjes in thema vallen hier altijd geweldig hard in de smaak. En dat was deze keer niet anders. Ellis volgde gefascineerd alle verhaaltjes en vertelde spontaan dingen die ze nooit eerder losliet. Hoe ze zich vaak eenzaam voelt op school en vaak het gevoel heeft dat ze anders is dan andere kinderen. Het breekt ons hart, maar door het bespreekbaar te maken, hopen we haar steun te geven en sterker te maken. Daarom deel ik graag onze drie leukste boekjes in het thema “anders zijn”. Wie weet hebben jullie kinderen er ook iets aan?

Fiete Anders: Een leuk boek dat meteen in het oog springt door zijn formaat. Het is namelijk…anders dan andere boeken.  Super breed met lange pagina’s  en daardoor spreekt het meteen al aan. Fiete Anders is een schaap. Hij voelt zich eenzaam omdat hij anders is dan de andere schapen die bij hem wonen. Maar diep in zijn hart voelt hij dat er toch ergens een plek moet zijn waar anders gewoon is. En dus gaat hij op zoek…. Een mooi boek, met een lief verhaal (én een happy end!) voor iedereen die zich een beetje anders voelt.

 

Kloek Kuiken : een boek waar hier erg hard gelachen werd. Om de tekeningen, de leuke schrijfstijl en woordkeuze. Over een kleine hen die een wel erg groot ei legt. Er komt een reusachtig groot kuiken uit en alle kippen vragen zich af wat dit dier precies is. Is het een olifant? Een eekhoorn? Of neen, het is zeker een paraplu. Zeker voor onze kleine reus een boek dat herkenbaar is.

Meneer tijger wordt wild: nog een grote favoriet hier, waarnaar nu zelfs vaak wordt verwezen. Meneer tijger woont in de stad. Waar iedereen en alles altijd netjes is. Ben jij het soms beu om altijd netjes te zijn? Heb je zin in een beetje meer plezier? Meneer Tijger begrijpt precies wat je bedoelt. Hij besluit er iets aan te doen. Meneer Tijger wordt wild. Mooie tekeningen, leuk verhaal. Het weekend nadat we dit boek samen lazen, ging ik net naar twee optredens. Toen Ellis vroeg wat ik dan juist ging doen, was haar conclusie: “oh, mama gaat nog’s wild doen”. Haha, gelijk had ze. Even alle remmen los en alleen maar plezier maken. Moeten we dat niet allemaal’s wat meer doen?

Mochten jullie nog tips hebben, dan lees ik het héél graag in de comments!

4 comments

  1. Meneer tijger hebben wij ook al van de bib gelezen! erg mooi. Pippi Langkous is voor mij het ultieme voorbeeld van Anders Zijn met hoofdletters. het zelfvertrouwen en sterke karakter van Pippi, en haar in en in goede karakter en medeleven zijn voor mij echt mooi. We lezen nu telkens kleine stukjes Pippi voor bij het slapengaan. Onze dochter van 4 is ook niet zo’n cliché meisje-meisje. Ze is erg zichzelf 🙂 Ze vindt wel aansluiting bij andere kinderen, maar ik merk dat het vaak net de iets minder voorspelbare ‘matches’ zijn.

  2. Oh ja <3 Pippi Langkous, daar heb ik ook een voorleesboek van, ga ik nog's boven halen. Ze luisteren hier sowieso erg graag naar een LP van Pippi. Super fijn, ook voor ons eigenlijk 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *