Reisverslag: praktische tips en tricks voor een fijne Australië reis + filmpje

Praktisch:
Wij vlogen naar Melbourne en terug via Sydney. Hoewel je een reis naar Australië perfect zelf kan organiseren, kunnen wij toch bijzonder hard Travelnauts aanraden. Een Nederlandse organisatie die reizen op maat samenstelt en vooral: erg scherpe prijzen kan aanbieden. Zij boekten voor ons de vliegtickets, de hotelovernachtingen én de mobilhome. De prijs die zij ons voor de mobilhome konden aanbieden lag beduidend lager dan alle prijzen die wij zelf vonden online. Het maakte uiteindelijk het verschil voor ons tussen wel of niet voor Australië kiezen. De communicatie verliep steeds super vlot en vriendelijk en voor vertrek vonden we nog een héle fijne verrassing in de brievenbus (zowel voor ons als voor de kinderen). Fijne ervaring dus!

Onze mobilhome was een Britz en beviel heel goed. Het enige nadeel tegenover de mobilhome die we in Canada hadden, was dat we de tafel steeds moesten afbreken bij het auto rijden en dat de kinderen van op hun autostoel weinig zicht hadden door de voorruit. Zo verveelden ze zich vaker en werd Jools vaker wagenziek….Maar het grote voordeel was het comfort van de mobilhome (goede bedden!) en de uitrusting (we hadden zelfs een broodrooster en waterkoker). We zouden de Britz zeker aanraden dus en we waren erg blij dat we niet voor een kleiner en goedkoper busje gekozen hadden.

Campings boekten we bijna nooit op voorhand, zelfs niet tijdens de feestdagen. Het fijne van reizen met een mobilhome is net de vrijheid die je hebt om de route en reis aan te passen aan het moment en de goesting. Is het ergens leuk: dan blijf je wat langer. Valt iets tegen? Doorrijden dan maar! Een grote hulp bij het plannen van onze overnachtingen was de app Wikicamps. Een gigantische database met alle campings, dumpingplaatsen, hostels en meer, ook offline te gebruiken en eigenlijk echt onmisbaar. Je geeft gewoon je regio in en je krijgt meteen een duidelijk en volledig overzicht van alle mogelijkheden. Inclusief prijzen, contact gegevens en reviews van anderen. Een grote must op een reis als deze.

Wij logeerden vaak in campings van Discovery park of van de Big 4 group. Het liefst van al sliepen we natuurlijk gewoon in de natuur, maar de parken van deze groepen waren altijd dik in orde. Het is al’s fijn om een zwembad te hebben en de was en de plas te kunnen doen. Bovendien krijg je bij het huren van een Britz ook korting bij Big 4. We leerden ook dat het nooit kwaad kan om ook op andere plaatsen vrijblijvend te informeren of er korting voorzien is. Wij werden alvast enkele keren blij verrast op deze manier.

Australië is een heel reis- en kindvriendelijk land. Overal zijn er gratis public toilets die ook nog proper in orde zijn. Heel makkelijk, zeker met kleine kinderen. De afstanden zijn gigantisch en niet te onderschatten, gelukkig kom je om de zoveel tijd wel een dorpje tegen waar je even kan pauzeren. Vaak is er dan ook een speeltuin in de buurt en daar kan je dan meestal ook nog een buitenkeuken vinden waar je, indien gewenst een bakplaat en picknicktafel vindt.

De grote afstanden zijn een beetje een nadeel, want het rijden zelf is in Australië echt wel gewoon rijden en kilometers vreten. Er is in Australië héél veel te zien, maar je moet er wel duizenden kilometers voor afleggen om echt iets nieuws tegen te komen. Het rijden is dus vaak nogal eentonig en voor kinderen dus wat saai. Dit viel ons in Canada véél beter mee, waar de rit zelf altijd heel afwisselend en cool was en er om de zoveel tijd wel iets te ontdekken viel. Maar eens we het wat gewoon waren en een goed ritme vonden (ontbijten, vertrekken, rijden, leuke plek zoeken voor een lange middagpauze en dan verder rijden om in de late namiddag aan te komen op een leuke plek) viel het beter mee.

Tasmanië was onze grootste ontdekking deze reis. Ik zal het iedereen dan ook kei hard aanraden. Het wordt omschreven als het Nieuw-Zeeland van Australië en wij kunnen alleen maar beamen: het is er prachtig en uniek en mag dus zeker niet ontbreken.

Ook Sydney was een hoogtepunt. Leuker nog dan Melbourne vonden wij, maar dat is natuurlijk erg persoonlijk.

Onze route werd natuurlijk erg beïnvloed door het feit dat ik eerder al’s drie maanden door Australië reisde. Veel van de hoogtepunten had ik dan ook al gedaan en ik wou echt wel nieuwe dingen doen, een andere reis maken. Ga je voor een eerste keer naar Australië dan zijn er toch nog heel wat andere dingen die niet op je lijstje mogen ontbreken. Duiken in Cairns bijvoorbeeld (moet je gedaan hebben!), zeilen naar de Whitsundays (die witte stranden, prachtig!), Fraser Island (hoogtepunt!), Cape Tribulation (unieke ervaring!), Surfers Paradise, Byron Bay, de Blue Mountains,…Te veel om op te noemen eigenlijk en stuk voor stuk must do’s. Ik denk dat het duidelijk is dat Australië écht een ongelooflijk prachtig land is. Ik zei het na de vorige reis al, en het gevoel is nu alleen maar bevestigd: in Australië moet je ooit geweest zijn! Dus start met sparen, droom en plan die droomreis. Je zal het je niet beklagen!!

Et voila…dat was het dan. Onze reis naar Australië. Grote dankbaarheid dat we dit konden doen. Een unieke ervaring, herinneringen voor de rest van ons leven. En om in schoonheid af te sluiten (en naar traditie): een filmpje om onze reis samen te vatten. <3

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *