Pittige linzen-tomatensoep

Soep, mijn magische oplossing voor alles- of toch veel. Weinig huishoudelijke dingen maken mij zo gelukkig als op zondag (en/of woensdag) een zalig, vers soepje te maken, waar dan vervolgens dagen van gesmuld wordt. Perfect housewife bliss.

Ideaal als vieruurtje, of nog vaker gewoon als avondeten. Meestal beperk ik mij tot de vaste klassiekers: tomatensoep met balletjes, kippensoep met lettertjes én balletjes, mijn kei lekker courgettesoepje en in de winter liters pompoensoep.

Ik was dus blij toen mijn laatste soepexperimentje in de smaak viel. Ondanks het feit dat het stevig gekruid, en dus vrij pittig is, ging het ook bij de kinderen vlotjes naar binnen. Zie hier het receptje voor een pittig rode linzen-tomatensoep.

Nodig:
2tl olijfolie
1 kleine rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
2tl komijnpoeder
1tl paprikapoeder
1tl kurkuma
120g rode linzen
1 liter zoutarme groentebouillon
400g grote tomaten, grof gehakt

eventueel voor de afwerking: klein handvol verse koriander en een citroenpartje

Doen:
Verhit de olijfolie in de pan en fruit de ui 5 minuten op een laag tot middelhoog vuur. Voeg indien nodig wat water toe. Voeg de knoflook en de kruiden toe en laat de specerijen even roosteren. Roer dan de linzen er door en vervolgens de bouillon en de tomaten. Breng alles aan de kook. Zet vervolgens het vuur wat lager en laat 15 a 20 minuten zachtjes koken, tot de linzen gaar zijn. Mix het geheel glad en bestrooi indien gewenst met koriander. Serveer met een citroenpartje.

Dankzij de rode linzen is het een iets dikkere, maar vooral goed vullende soep. Ideaal dus voor bij de lunch of bij het avondeten. Wij aten deze soep met een lekkere cracker met hummus.

Smakelijk!

Het recept komt uit het borstkanker kookboek. Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Een gezond voedingspatroon kan het risico op de ziekte verminderen of de overlevingskansen verhogen. Gezien onze eigen familiale belasting op het gebied van borstkanker vind ik het dus best interessant om in dit boek te lezen. Het staat vol advies over welke voeding je best kan eten, met mate consumeren of zelfs beter kan mijden. Wat je ook vind van het borstkanker thema, het boek staat vol lekkere recepten van ontbijt, tot soep, salade, vis, vlees en veggie gerechten. Ideaal kadootje ook mocht je iemand kennen die tegen de ziekte aan het vechten is. Bij elk gerecht staan ook suggesties voor mensen die momenteel in behandeling zijn en last hebben van bijwerkingen tijdens of na een behandeling.

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *