Tips voor Trips: Forestia in Theux

Vrijdag hadden wij (eindelijk) eens een vrije dag met ons viertjes. Gezien onze grote reisplannen in December moet het lief al z’n verlofdagen opsparen. Dagen als deze zijn dus héél uitzonderlijk deze zomer. Gelukkig hadden we nog een Bongo bon die dringend op moest en na lang twijfelen hadden we onze goesting gevonden: Forestia in Theux.

Fortestia staat garant voor “avonturen midden in het bos”. Dat klonk wel iets voor ons dus. Zeker toen we ontdekten dat er twee delen zijn in dit park. Een dierenpark én een avonturenpark. Het avonturenpark dat zijn 10 lucht-klimroutes en 2 kabelbanen. Super tof dus, want sinds ons Zipline avontuur in Canada heeft Jools de smaak serieus te pakken. En Ellis die kon niet wachten om haar eerste klim/zipline avontuur te beleven.

Ik wist eerst niet goed wat te verwachten, want ik kon er mij allemaal niet zo veel bij voorstellen. Voor aankomst moest je reserveren en dan moest je meteen ook laten weten om hoe laat je zou toekomen. Ik vond dat eerst een beetje vreemd, maar dat heeft dus te maken met het feit dat ze voor het avonturenpark voldoende begeleiders moeten voorzien. Want voor je aan de slag kan, krijg je natuurlijk eerst en riem en harnas aangemeten én een woordje uitleg. Daarna ontdek je volgens je eigen ritme, kunnen en durven het park en zijn parcours.

IMG_5053 IMG_5057

In het totaal zijn er dus een tiental parcours, maar opgelet: de meeste zijn pas vanaf 8 jaar. Voor de kleinsten zijn er dus minder opties. Onze kinderen (5,5 en 7) konden officieel maar 3 parcours doen, maar eentje van de grotere (2 kabelbanen) konden ze toch meedoen omdat ze zo groot zijn. Bovendien bleken ze echte natuurtalenten, want na de instructie is het de bedoeling dat de kinderen zichzelf kunnen vastklikken en beveiligen op verantwoorde wijze. Jools en Ellis waren daar super snel mee weg en bleken totaal geen hoogtevrees te hebben. Sowieso: geen nood. De parcours gaan in stijgende moeilijkheidsgraad, dus je merkt vanzelf wel of je kind toe is aan het volgende traject of niet.

UWIA2226 OMRS6299 IMG_5124 IMG_5207 IMG_5109 IMG_5083 IMG_5101 IMG_5076 IMG_5070

Kleine tip: het avonturenpark is niet enkel voor kinderen leuk! Ik was er niet op voorbereid (en dus helemaal niet op gekleed), maar er zijn dus ook een hoop parcours die tof en spannend zijn voor volwassenen. Ik ging er naar toe met het idee dat het een hoop parcours voor kinderen waren, maar bij aankomst werden ook wij plots aangemaand in een harnas te stappen. Hé? Bleek plots dat er dus ook gewoon “begeleider op de grond” kaartjes zijn. Bedenk dus op voorhand of je zelf ook wat actie wilt of niet, anders kan je zo heel wat geld uitsparen. Het lief en ik deden uiteindelijk één parcours, tot groot plezier van Jools die zich zelf uitriep tot fotograaf van dienst. En tof dat ze dat vond. Terwijl ik zat te vloeken en bibberen over hoe ik die bewegende boomstam ging overwinnen om bij een volgende te komen, riep zij vrolijk van beneden: “Lach eens, mama”. Euh, ja, volgende keer misschien 🙂

IMG_5209 IMG_5211 IMG_5210

In de namiddag gingen we dan richting dierenpark. 300 dieren uit ons eigen klimaat, die er grotendeels in vrijheid leven. Geen dieren in hokjes dus, maar een aangenaam wandelpad van een 5-tal kilometer langs dieren achter draad. Geen exotische krokodillen of olifanten, wél een hoop prachtige reeën, herten, geitjes, lama’s, leeuwen en beren. Alle dieren leven in ruime stukken bos of weide en toch kan je ze allemaal vanop bepaalde punten van redelijk dichtbij zien. Heel fijne omgeving eigenlijk. En altijd leuk voor de kinderen: voor 1 euro (of gratis inbegrepen in de Bongo bon) koop je een zak maïs, waarmee je de dieren kan voederen. Altijd lachen zo’n glibberige, zachte dierentong in uw handpalm, niet?

IMG_5167 IMG_5212 IMG_5214 IMG_5213 IMG_5216 IMG_5219 IMG_5221

Middageten deden we trouwens ook in het park en het moet gezegd: voor een heel redelijke prijs kregen wij allemaal een heel lekker bord eten. Verrassend voor zo’n park. En als dat allemaal nog niet genoeg is, is er ook nog een hele leuke speeltuin om de dag mee af te sluiten.

Je vind Forestia in Theux, vlakbij Spa. Voor mensen uit onze regio maar een klein uurtje rijden dus. Een echte aanrader voor iedereen die houdt van een beetje avontuur, bosrijke omgevingen en een leuk dierenpark. En dat zonder in een grote massabedoening terecht te komen. De max, toch?

Trek wel je vuile kleren en stevige schoenen aan, want wij gingen bijna allemaal een paar keer stevig onderuit (zowel in het avonturenpark als in het dierenpark), dus met hakjes of tuttebellen blijf je beter weg 🙂

Praktisch: Forestia. GPS: Rue du Pied de la Fagne, Theux/la Reid, reserveren via: Info@forestia.be.

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *