Boek review + give-away: 100% suikervrij voor kinderen

In mijn boekenkast liggen stapels boeken rond het thema “minderen met suiker” en “bakken zonder suiker”. Helemaal suikervrij zal ik nooit worden (vind het nogal ver gaan persoonlijk), maar ik vind het wél interessant om er bij stil te staan en er bewuster mee om te gaan.

Ik was dus super blij toen ik het boek “100% suikervrij voor kinderen” in handen kreeg. Het boek staat vol praktische tips, voor thuis en op school, voor traktaties en feestjes…. In het boek vind je heel wat algemene uitleg, maar ook dagmenu’s en recepten voor kinderen tussen 0 en 12.  Het boek is leuk aangepakt (niet enkel droge theorie), er staan ook spelletjes in die zowel kinderen als ouders bewuster maakt van hun suikerinname.

100-suikervrij-voor-kinderen-carola-van-bemmelen-ester-wiemer

Om een voorbeeld te geven: Volgens de wereldgezondheidsorganisatie mogen kinderen maximum 3 suikerklontjes per dag, terwijl ze er in de praktijk tussen de 35 a 45 binnenkrijgen, zo zegt het boek. Hoog tijd om wat meer bewustzijn te creëren dus. De grootste suikerleveranciers bij kinderen zijn: dranken (denk: sapjes, yoghurt drankjes, frisdranken), dessertjes en ontbijtgranen (pudding, fruityoghurt, cornflakes), hartige snacks (zoals chips, pizza, pasta, witte rijst), zogenoemde verantwoorde snacks (zoals mueslierepen, sultana koeken, ontbijtkoek) en tenslotte: tarwebrood en beleg (choco, hagelslag, confituur,….). Alleen de eerste twee in dit lijstje zijn al meteen verantwoordelijk voor 50% van de suikerconsumptie bij kinderen. Het goede nieuws is dus, dat je eigenlijk al vrij makkelijk (gezond ontbijt, geen frisdranken) de suikerconsumptie drastisch kan terugschroeven.

Dit boek is een echte eye-opener en, ik zei het eerder al: ik ben zeker geen voorstander van compleet suikervrij en ik geloof ook niet in “suiker is de duivel” roepende mensen, maar ik geloof wél dat minder suiker écht wel beter en gezonder is. Je kinderen bewust leren omspringen met voeding (en voornamelijk suikerinname) is in deze tijden (waarin het zo makkelijk is om je vol te proppen met rommel) gewoon ontzettend belangrijk.

Ik gebruik het boek dus om meer kennis op te doen rond suiker en de gevaren er van (tandbederf, overgewicht, gedragsproblemen en diabetes) én bovenal ter inspiratie voor lekkere en vooral gezondere alternatieven.

Het goede nieuws is dat ik ook één exemplaar weg mag geven.
Wil jij graag een exemplaar winnen van 100% suikervrij voor kinderen, laat dan gewoon een comment achter waarin je vertelt in welke mate je nu al let op jullie suikerverbruik. Ben je daar al mee bezig? Of wil je je graag gaan verdiepen? Ik ben gewoon benieuwd in welke mate dit iets is waar jullie mee bezig zijn.

Meedoen kan tem volgende Woensdag. Veel succes!
En wie het boek niet wint, kan het gewoon kopen voor 19,99.

13 comments

 1. Ik doe mee?. Net een maand zo goed als geen suiker gegeten en verbazend hoe snel je ontwent. Voor lieselot kan ik wel nog tips gebruiken

 2. ik doe graag mee. Sinds ik zwangerschapsdiabetes heb, ben ik ook meer gaan beseffen in hoeveel er suikers zitten (zelfs in fruit enz) en hoeveel koolhydraten we ook eten. En ik besef maar al te goed dat al wat mijn peuter zeer lekker vind, net de zoete zaken zijn tot mijn grote spijt. ‘k ben dus benieuwd of dit boek ons er zou doen in slagen om te minderen

 3. Voor onze dochter van anderhalf probeer ik in te zetten op gewoonte. Ze drinkt bv enkel water en melk, want ze is niets anders gewend! Af en toe krijgt ze een koekje (volledig suikervrij is in mijn ogen wat wereldvreemd), daarnaast probeer ik ook wel eens iets suikervrij te bakken – van jouw website bv. ?

 4. Oooh dit boek zou ik echt heel graag winnen!
  Tijdens mijn zwangerschap had ik zwangerschapsdiabetes, en ik probeer sindsdien zo goed mogelijk op mijn suiker-inname te letten. Het zou fantastisch zijn als ik uit dit boek tips&tricks kan halen om de lijn ook door te trekken in de (op)voeding van onze meisjes!
  2 thumbs up!

 5. Ook ik waag graag een poging.
  Minder suiker eten is zo belangrijk. Voor mezelf gaat dat redelijk goed.
  Voor kinderen is het soms lastiger.

 6. Ik ben ervoor mijzelf al heel erg mee bezig maar voor de kinderen vind ik het moeilijker dus ik kan op dat vlak nog veel tips gebruiken. Ik doe dan ook graag mee met deze wedstrijd 🙂

 7. Count me in! Ik vind suikervrij een heel grote uitdaging want hoewel ze hier geen frisdranken of sapjes drinken en hoegenaamd geen snoep lusten eten ze wel koekjes die liefst zo zoet mogelijk zijn. ik mis wat inspiratie om hen een zelfgemaakt en gezonder alternatief voor te schotelen.

  Els

 8. Heel interessant boek! Voor mezelf lukt “minder suiker” redelijk maar voor de kids is het toch wat moeilijker. Een handleiding zou welkom zijn ☺️

 9. Hallo, ik neem graag deel. Ik vind het belangrijk om zelf oog te hebben voor eigen suikerverbruik. Daarnaast besteed ik er veel aandacht aan in de opleiding ‘kinderzorg’. Opleiding van toekomstige kinderbegeleiders (voor de begeleiding van kinderen in kinderdagverblijven en buitenschoolse kinderopvang tussen 0 en 12jaar) omdat zij hierin een belangrijke bijdrage kunnen leveren.

 10. Mijn zoon drinkt enkel water tussendoor en uiteraard zijn ochtendlijke en avondlijke melk. Ik denk dat hij in zijn leven al 2x een minibeetje fruitsap heeft gedronken. Hij at tot zijn 2,5 nooit snoep, nu vooral bij de grootouders die natuurlijk vinden dat hij dat elke keer moet krijgen *zucht*. Choco lust hij niet, 1x/week ofzo eet hij eens een boterham met siroop of confituur. Kilo’s vlees of kaas schijnen ook niet geweldig gezond, dus wat variatie lijkt me het beste. Ontbijtgranen eet hij niet, tenzij een paar ‘flakes’ die hij van ons afluist. Koekjes lust hij wel graag, maar dat kan ik voorlopig nog tot droge varianten beperken. Wat hij op een ander eet, kan ik niet controleren, maar hier thuis doet hij het denk ik dus best goed.
  Ik vrees echter dat dat gaat minderen als hij naar school gaat, omdat hij dan veel meer dingen zal zien en ontdekken waarvan hij nu niet eens het bestaan kent. Dan lijkt dit boek me wel prettig, met ideeën voor alternatieven!
  Over onszelf zal ik maar zwijgen, want we zijn voor hem zeker strenger dan voor onszelf…

 11. Ik doe ook mee 🙂 Hier wordt al een paar jaar geëxperimenteerd met gezonde koekjes bakken en gezond eten, maar qua suikers kan het nog veel beter dus de hulp van dit boekje is welkom 😉

 12. Zelf ben ik al een tijdje bezig met op mijn voeding te letten en er vooral voor te zorgen dat het suikerverbruik tot een minimum beperkt wordt. Ook voor ons zoontje van 8m proberen we de hoeveelheid suiker sterk te beperken. Al merk ik dat het noch voor mezelf noch voor ons zoontje geen evidentie is: eenmaal je er begint op te letten merk je dat er in heel veel producten suiker zit. Zo een boek met praktische tips & menu’s zou hier dus zeker en vast van pas komen 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *