In Case of Emergency: gouden tip!

Een paar weken geleden ging er een mailtje rond op het werk. Ze zochten vrijwilligers die een cursus tot eerste hulpverlener wouden volgen. Verspreid over een aantal namiddagen, in totaal 20 uur les.

Waar anderen begonnen te zuchten, was ik meteen verkocht! En ook tijdens en na de cursus bleef ik even enthousiast. Eigenlijk zou dit soort cursus verplicht moeten zijn. Met een tiental collega’s leerden ik over brandwonden, steekwonden, snijwonden, epilepsie, hoofdletsels, reanimatie en de stabiele zijwaartse ligging. We leerden wonden verzorgen, situaties correct inschatten, mensen evacueren en eerste hulp toedienen. Super interessant allemaal en oh zo kostbaar in geval van nood. Iedereen hoopt natuurlijk om deze kennis nooit nodig te hebben, maar mocht het ooit zo zijn: ik ben er nu klaar voor.

IMG_2748 IMG_2927  UIIM6871

Een aanrader dus! Ook jij kan zo’n lessen volgen, check de site van het Rode Kruis en schrijf je in. Het kost maar enkele van je vrije avonden, het is tof en interessant en wie weet, redt jij binnenkort wel’s iemand’s leven (of in het gewone dagdagelijkse leven: flip je wat minder als er iemand met een bloedende wonde voor je neus staat).

En omdat het mij verbaasde hoe weinig mensen afwisten van het gebruik van ICE nummers op je gsm, sluit ik nog af met een tip die een groot verschil kan maken in nood.

ICE is een internationaal gebruikte code die staat voor In Case Of Emergency. Je gebruikt de code dus om mensen in je GSM aan te duiden als zijnde “de persoon die moet verwittigd worden als er met jou iets serieus aan de hand is”. Bij mij is dat dus mijn lief en mijn moeder. Zo kunnen geliefden gewaarschuwd worden, of nog belangrijk: zo kan er antwoord gegeven worden op belangrijke vragen ivm medische informatie of achtergrond.

1-ICE

Tot zo ver zijn de meeste mensen nog wel mee.

“Jamaar”, zo volgt daarna echter, “als ik ergens bewusteloos lig, en mijn gsm ligt naast mij, dan is die toch vergrendeld, dus dan kan er toch niemand aan mijn contactpersonen”. En daar komt de gouden tip van de dag! Wist je namelijk dat de ICE personen wel bekeken en gecontacteerd kunnen worden, zelfs op een vergrendelde telefoon?
Hoe ga je te werk?
Probeer de telefoon te ontgrendelen (afin, swipe dus gewoon), zodat je op de pagina komt waarop je je pincode moet ingeven. Linksonder zie je “noodgeval” staan. Via deze knop kan je dus ook sowieso de hulpdiensten (112!) verwittigen, mocht je zelf geen telefoon bij hebben. Klik er op en alweer linksonder zie je “medisch ID” staan. Met een beetje geluk heeft het slachtoffer dit dus ingevuld en zie je nu netjes onder elkaar alle ice nummers staan.

Easy peasy dus en oh zo handig in geval van nood.
Heb je zelf de ICE code nog niet ingevoerd, doe dit dus zeker. Gewoon tussen je contactpersonen zetten en beginnen met ICE als voornaam en graag ook (bij iphone) je medisch id invullen in de gezondheidsapp.

You’re welcome!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *