Tokyo: praktische tips voor een fijn verblijf

En voila, hierbij zijn we alweer bij mijn allerlaatste Tokyo post. Voor wie zelf plannen heeft: graag nog een overzichtje van enkele practische tips.

Beste prijs? Wij wouden al enkele weken, maanden naar Tokyo. We hielden verschillende sites in het oog en wachtten gewoon op het juiste moment. Connections adverteerde vaak met goeie prijzen, alleen kwam ik die nooit tegen als ik dan concreet op zoek ging. Bovendien waren de goedkoopste tarieven steeds verbonden aan onmogelijke reistijden (52 uur onderweg, i kid you not!). Uiteindelijk vielen we via Paperflies op een super tarief (nog geen 400 euro) met een te doene reistijd (21 uur onderweg). Beetje geduld hebben, goed zoeken én flexibel zijn in reistijden helpen natuurlijk voor het scoren van een topprijs.

Inlezen/voorbereiden: Misschien een stomme tip voor velen, maar toch kwam ik er pas zelf onlangs achter: haal je reisgidsen in de bibliotheek! Vroeger kocht ik elke keer reisgidsen om ons voor te bereiden op een trip. Ik stond er gewoon niet bij stil dat ge zo’n boeken ook gewoon kunt ontlenen in de bibliotheek. Het was pas bij een trip naar Londen toen mijn zus met een bib boek afkwam, dat ik ontdekte dat dat toch eigelijk super handig is. Meestal hebben ze een ruim aanbod (Lonely Planet, Trotter…) en kan je dus meerdere boeken uitpluizen en de handigste uitkiezen om effectief mee op reis te nemen. Geen zotte kosten en geen uitpuilende boekenkast van reisgidsen die je vaak amper nog bekijkt later.

IMG_1170

Vervoer na aankomst: Wij kwamen aan op Haneda International Airport. Bij aankomst namen we een taxi naar ons hotel, aangezien het rond 23u ‘s avonds was en we redelijk doodmoe waren. Gewoon in een taxi stappen en uitstappen voor de deur was dus geen overbodige luxe. Taxi’s zijn vrij duur in Tokyo: voor een rit van een 30 minuten betaalden wij 10.000 yen, rond de 100 euro dus. Om naar huis te gaan, besloten we gewoon te voet van het hotel naar de metro te gaan en zo via een rit van 30 a 40 minuten op de luchthaven uit te stappen. Super vlot en aan een fractie van de taxi prijs (als ik het mij goed herinner kostte ons metro-ticketje 6 euro.) Zeker een aanrader dus als de reistijden het toelaten.

IMG_2482

Ons hotel: Wij zochten en vonden ons hotel via Booking.com. We logeerden in het Richmond hotel in Asakusa. Een eenvoudig, maar zeer oké hotel. Proper, niet heel groot, maar zeker niet klein, alles mooi in orde. Geen klachten dus. Je kan er ‘s morgens ontbijten in het restaurant, ligt in een toffe buurt, dichtbij vele restaurantjes en vlot bereikbaar met de metro. Het krijgt dan ook een fantastische beoordeling van 9,3 op Booking.com. Ook over het boeken via deze site waren wij heel enthousiast. Via booking.com kan je namelijk mailen met het hotel (in het Engels, en zij krijgen het in het Japans) over bijv een late check-in. Ze voorzien ook een optie waardoor je je boekingsgegevens kan afprinten in het Engels én in het Japans. Altijd handig in een land waar ze bijna enkel Japans spreken.

Getting Around/Wifi: een absolute must have in Tokyo wat ons betreft was onze gehuurde wifi box. Zo kan je onderweg gebruik maken van google maps om je route uit te stippelen. Zonder lijkt mij héél moeilijk (om niet te zeggen bijna onmogelijk). Nergens zijn er namelijk straatnamen of aanduidingen, bijna niemand spreekt Engels….Ik denk dat het ons veel tijd en frustratie had opgeleverd om alles zonder wifi uit te vogelen. Wij huurden onze wifi via deze site en kunnen het alleen maar aanraden. Ze sturen het wifi bakje naar je hotel (heel fijn om aan te komen en meteen een postpakketje in handen te krijgen). Bij het pakket krijg je meteen ook een enveloppe mee waarin je op je laatste dag het bakje gewoon moet achterlaten in een postbus. Super gebruiksvriendelijk dus en voor ons de grootste must have voor een geslaagde citytrip in Tokyo.

IMG_1230_2

Getting around: Tokyo heeft een uitgebreid en duidelijk metrosysteem. Toch zeker als je over wifi beschikt. Het lief zocht telkens onze bestemming uit en Google Maps liet dan weten welke lijn we moesten nemen en wat onze halte zou zijn. Bovendien is het ook handig voor het metro ticket systeem: als je een ticketje koopt, moet je een bedrag kiezen en dan krijg je je ticketje. Dankzij ons wifi gebruik, kregen we bij het ingeven van een bestemming meteen ook de melding voor hoeveel yenn we een ticket moesten kopen. Geen stress trouwens als je je een keertje vergist (of tijdens het onderweg zijn, van gedacht veranderd en bijvoorbeeld een paar haltes later wilt uitstappen). Bij het verlaten van de metro moet je je ticketje in een machine stoppen. Heb je te weinig betaald dan krijg je een signaal en moet je gewoon naar een “fare adjustment” automaat gaan, waar je het correcte bedrag kan bijbetalen. Handig om weten dus, anders kan je wel even een stress en zweet aanval krijgen.

Inlezen/voorbereiden: Misschien een stomme tip voor velen, maar toch kwam ik er pas zelf onlangs achter: haal je reisgidsen in de bibliotheek! Vroeger kocht ik elke keer reisgidsen om ons voor te bereiden op een trip. Ik stond er gewoon niet bij stil dat ge zo’n boeken ook gewoon kunt ontlenen in de bibliotheek. Het was pas bij een trip naar Londen toen mijn zus met een bib boek afkwam, dat ik ontdekte dat dat toch eigelijk super handig is. Meestal hebben ze een ruim aanbod (Lonely Planet, Trotter…) en kan je dus meerdere boeken uitpluizen en de handigste uitkiezen om effectief mee op reis te nemen. Geen zotte kosten en geen uitpuilende boekenkast van reisgidsen die je vaak amper nog bekijkt later.

Ik denk dat dat mijn belangrijkste Tokyo tips zijn. Mochten er nog dingen zijn die ik vergeten ben: feel free to ask!

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *