Tips & Tricks: reizen zonder kinderen

Hoewel wij grote voorstander zijn van reizen mét kinderen (getuige onze grote Canada reis vorig jaar), zijn er toch nog dingen (landen) die op onze travel wishlist zijn die niet allemaal even kindvriendelijk zijn.

Zo komt het dat wij binnenkort dus een hele week afzakken naar Tokio, Japan en wel zonder kinderen. Voor ons persoonlijk stond die stad al lang op het verlanglijstje. En ik zeg zeker niet dat je daar niet met je kinderen naar toe kan gaan, maar voor ons was dit toch een plek die we liever alleen wouden doen. De drukte, de warmte, de lange reis, de jetlag….dat zagen we ons voor deze plek niet mét kinderen doen.Of toch zeker niet voor een kortere trip.

We hielden wat kortingssite in het oog. (Ken je deze al? En deze?) en kwamen zo een een wel héle straffe promo tegen. Ook Connections zegt vaak straffe prijzen aan te bieden voor Tokio, maar in mijn ervaring kwam ik zelden op de geadverteerde prijs terecht en alle andere goedkopere tarieven bleken dan een reistijd van gemiddeld 52 uur te hebben (nou, nee, dank u, liever niet). Bij onze deal zullen we 17 uur onderweg zijn. Dat zal nog altijd pittig zijn en ik ben (alweer) super bang voor een killer jetlag, maar kom. We zien wel zeker?

Dingen die ik nu al leerde over reizen ZONDER kinderen:
– ge kunt daar over nadenken en allemaal rampscenario’s voor ogen halen (i know i have), maar uiteindelijk is de kans toch nog altijd veel groter dat ge gewoon een groot avontuur aangaat en dat ge allemaal heel en wel terug thuis zult komen. Ik besteedde het echt boeken van de reis dus uit aan het lief, zodat ik zelf niet echt de stap moest zetten (en er verder niet te veel over na moest denken).

– Wat ook helpt, maar een beetje in tegenspraak is met de vorige tip misschien, is alles gewoon goed op papier zetten. Stel dat er toch een rampscenario voltrekt, wat moet er dan met uw kinderen gebeuren? En uw huis? Wat moet wie zéker nog van u weten. Zet het op papier. Just in case. Kans is groot dat ge die brieven/papieren jaren later nog is kunt nalezen en er hartelijk om kunt lachen. En voor nu zorgen ze toch voor een beetje peace of mind.

-Zorg dat uw kinderen in uw afwezigheid in goede handen zijn. Mensen die hen door en door kennen en die uw gewoontes en keuzes respecteren en kennen (hallo, oma en opa!). Ge vraagt natuurlijk niet weinig, want in ons geval (waar we niet dichtbij elkaar wonen en de kinderen natuurlijk wel schoolplichtig zijn) moeten die mensen een hele week in uw huis komen wonen en heel uw huishoudelijke agenda overnemen. Weten dat ze in hun normale ritme en gewoon thuis verder kunnen zonder u, zorgt voor rust, voor uzelf en ik vermoed ook dat het voor de kinderen makkelijker zal zijn om de week door te komen in hun vertrouwde omgeving en ritme.

-Ook belangrijk natuurlijk is dat ge uw kinderen goed voorbereid. Verdwijn niet plots uit het zicht om een dag later te bellen van aan de andere kant van de wereld. Ik maakte een kalender overzicht van de hele maand Mei, met vermelding van alle leuke dingen én een duidelijk overzicht van ons vertrek en terugkomst. Die bekijken we nu af en toe, zodat ze goed weten wat komen zal.

-En de belangrijkste van al: stop dat schuldgevoel weg en hangt er ook niet te veel kak aan. Neen, ge zijt geen slechte ouders omdat ge eens iets met jullie tweetjes gaat doen. Neen, die kinderen gaan daar geen levenslang trauma van overhouden. En neen, ge moet geen week op voorhang al lopen bleiten dat ge ze gaat missen (not helping, weet ge wel?).  Dus: go out, explore the world en kom terug met een zak vol herinneringen, coole verhalen, nieuwe indrukken en vette avonturen. Ge zult verdorie zo blij zijn als ge terug zijt!

Benieuwd of er nog mensen zijn die een verdere reis alleen deden zonder de kinderen? (Of vinden jullie ons nu wel allemaal slechte ouders?) 😉

Wie trouwens tips wilt over reizen mét kinderen, die kan terecht op deze pagina, waar ik een round-up maakte van reizen met kleuters.

5 comments

  1. Geniet er maar van! Jullie zijn zeker geen slechte ouders hoor. Ben benieuwd naar de avonturen die je in Japan zal beleven!

  2. Alvast veel plezier gewenst in Tokyo. Een week vliegt voorbij. Dat geldt zowel voor de thuisblijvers als voor de reizigers.

  3. Waaaah Tokyo! Willen wij ook heel graag nog eens heen. Wat een goed idee, niet te lang en dan zonder kinderen. Ga ik eens in de groep gooien hier 😉 Veel plezier!

  4. Hey Judith, merci!! Toch wel spannend! Hoop gewoon dat er geen rampen gebeuren en het zot avontuur wordt 🙂 To be continued dus!!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *