#projectgelukszoeker: Jawbone Up 3

Ik probeer al een paar maanden meer te bewegen. In het begin motiveerde ik me met de app Moves.

Deze gratis app houdt je kilometers bij per dag en dat kan al’s motiverend werken. De app is simpel en gebruiksvriendelijk. Enig nadeel is dat het natuurlijk enkel de kilometers registreert die je doet, terwijl je gsm bij je is. In mijn geval wilt dat dus zeggen: bijna alles overdag, maar ‘s avonds als ik thuis ben, of op zondag kwam er niet veel bij. Op zich ook wel motiverend als je dan ‘s avonds ziet dat je maar 100 meter bewogen zou hebben. OOPS! Morgen beter!

In 2016 moest dat beter kunnen en toen ik op oudejaar via vrienden hoorde over de Jawbone activity tracker was ik al snel verkocht. De Jawbone Up 3 (die ik heb) is eenvoudig gezegd een stappenteller, maar tegelijk nog zoveel meer. Hij telt je stappen, houdt je hartslag bij, geeft je inzicht in je slaapritme, wekt je op slimme wijze en motiveert je. Via de bijhorende gratis app kan je alles bijhouden (hoeveel stappen, hoelang je geslapen hebt, wat je hartslag in rust is, hoe je slaappatroon er uit ziet) en dat is super motiverend én verslavend zelfs. Je kan jezelf doelen stellen (8 uur slaap per nacht en 10.000 stappen per dag) en je kan jezelf laten motiveren om nog meer te bewegen. Zo staat mijn armband ingesteld om mij te waarschuwen als ik een halfuur inactief geweest ben. Op zo’n moment gaat mijn armband heel discreet even trillen. Voor mij het signaal om even op te staan en een paar stappen te zetten.

IMG_7217

De UP3 zorgt ook voor een ideale (slimme) wekker. Aangezien hij jouw slaappatroon en ritme bijhoudt beslist hij zelf wanneer het ideale moment is om wakker te worden. Ik weet het, het klinkt raar, maar trust me: het is geweldig!

Het alarm (alweer die discrete trilling van de armband) gaat namelijk af op het moment dat je in een lichte slaap bent. Eerst zet je zelf het alarm op het gewenste uur (bijv: ik moet ten laatste om 7u wakker zijn) én kies je een tijdspanne waarin hij daar van mag afwijken (bijv: max 20 minuten vroeger). Het slimme alarm gaat dan af op het moment dat je in een lichte slaap bent, en je dus vlotter en vrolijker wakker zou worden. Ik stond hier wat wantrouwig tegenover, maar man: wat een verschil maakt dit?!

De eerste dag ging mijn slimme alarm af om 6u40. Ik werd verbazingwekkend makkelijk wakker en nam de tijd om rustig nog wat in bed te blijven liggen. Tegen dat het dan echt tijd was om op te staan, ging dit zo veel vlotter dan andere dagen. Ik was ook verbazingwekkend fit en energiek. Een ander voordeel van dit weksysteem is dat je partner niet wakker wordt van een luidruchtige wekker. Ideaal dus voor koppels met aparte ritmes. Een ding is overduidelijk: sinds ik dit ding heb, voel ik mij energieker dan ooit.

IMG_7239 IMG_7240

Dankzij deze app ben je je mega bewust van hoeveel (of weinig) je beweegt. Daardoor ben je vanzelf ook gemotiveerd om beter je best te doen en met weinig moeite kom je zo makkelijk aan een paar duizend stappen extra per dag. Krijg ik op het werk een telefoontje op m’n gsm? Dan loop ik vanaf nu wat rondjes in de gang in plaats van gewoon te blijven zitten. Had ik echt een rustige dag, dan kruip ik ‘s avonds op m’n loopband om nog wat extra stappen te presteren. Die vuilzakken bijzetten ‘s avonds? Dat is plots geen vervelend taakje meer, maar een extraatje waarmee ik 300 stappen bij maak. Het is eigenlijk te simpel om waar te zijn, maar toch. De Jawbone Up3 die blijft dit jaar stevig rond m’n pols.

IMG_7204 IMG_7203 IMG_7202 IMG_7222 IMG_7201

De jawbone up3 is niet goedkoop (179 euro), maar ik vind het de investering wel waard. Ik kocht hem trouwens op deze site, hij kost er 20 euro minder dan op andere sites (159 euro).
Je vindt er ook meer uitleg en technische specificaties.

Nog mensen die een activity tracker hebben? Benieuwd of jullie er ook zo enthousiast over zijn?
En als jullie ook een Up hebben, zoek me dan’s op? Dan kunnen we samen een duel aan gaan.

3 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *