3 Boekentips voor kinderen over angsten, onzekerheden, faalangst en groter worden

Een nieuwe week, een beter gevoel. OEF. Afgelopen week was ik heel de week super emotioneel, soms zelfs oprecht droevig. Ik maakte me zoveel zorgen om Jools.

Thuis is ze super vrolijk en zelfzeker. Maar out there, in de echte wereld, kan ze heel verlegen zijn. Ze is super gevoelig, heeft nood aan bevestiging en heeft echt last van faalangst. Samen met haar perfetionisme maakt dat alles soms echt complex. Ik probeer haar zo goed mogelijk te helpen om zich te wapenen en haar angsten de baas te worden.

Zo ging ik naar een super interessante lezing van kinderpsycholoog Ida Dom over zelfvertrouwen bij kinderen en probeer ik de dingen die ik daar hoorde ook thuis toe te passen. Daarnaast lezen we ook kinderboeken die passen binnen het thema. Drie toppertjes die ik iedereen kan aanraden deel ik graag hier.

 • [bcl href=”http://www.bol.com/nl/p/rumme-rups/9200000028171527/?country=be” id=”” class=””]Rumme rups[/bcl] : Geschreven door Mirjam Hildebrand, kinderpsychologe. Een prachtig boek voor kinderen met faalangst en/of angst voor groei en verandering.  Het boek won de prijs voor “kinderboek van het jaar”. Rumme rups wil niet meer eten. Hij is bang om groot te worden, bang om in een vlinder te moeten veranderen. Hij denkt dat hij het niet goed genoeg zal doen, en dan doet ie het liever niet. Gelukkig heeft hij lieve vrienden die hem aanmoedigen om er toch voor te gaan. Super leuk geschreven met prachtige rijmpjes. Achteraan staan ook nog een hoop tips voor ouders over omgaan met faalangst en dergelijke. Echt helemaal op Jools’ leeftijd en leefwereld afgestemd. Eén van haar en mijn favorieten.
  rumme
 • Een ander boek dat we kochten omdat ze zo vaak last heeft van nachtmerries is: [bcl href=”http://www.bol.com/nl/p/help-een-gobbelgobbelmonster/1001004002408972/?suggestiontype=featured_product&suggestedfor=gobb&originalsearchcontext=media_all&originalsection=main” id=”” class=””]Help! Een gobbelgobbelmonster[/bcl] van Paul van Loon en Alex de Wolf. Martijn durft ‘s nachts niet uit z’n bedje komen. Onder zijn bed ligt het gobbelgobbelmonster. Het monster is zijn grote angst, tot het bed op een nacht met hem op wandel gaat. Martijn is niet bang meer, want het is toch maar een droom. Maar is dat wel zo? Dit boek is een mooi prentenboek met een open einde, waarin kleuters veel herkennen. Jools en Ellis vinden het geweldig en spelen nu vaak van gobbel-gobbel monster. Goed voor kinderen vanaf 4 jaar.
  gobbel
 • En ten derde: [bcl href=”http://www.bol.com/nl/p/rikki/666841506/” id=”” class=””]Rikki[/bcl] . Een ideaal boek voor kleuters, vooral Ellis is er helemaal gek op hier. Het boek is van Guido van Genechten en is zeker geen nieuw boek. In 1998 won het boek al een belangrijke prijs, maar toch is het nog steeds een leuk boek! In dit boek leren kinderen dat het oké is om anders te zijn én hoe je ermee om kan gaan. In dit boek ontdekken ze dat er dikke konijnen zijn en dunne, slimme en domme, brave en stoute konijnen. Allemaal hebben ze twee lange oren, Rikke ook….alleen heeft hij één oortje dat liever hangt. Doorheen het boek zoekt Rikki manieren om er toch bij te horen. Ellis kent dit boek van voor naar achter, woord voor woord letterlijk vanbuiten…Need i say more? Ideaal dus ook voor kinderen die op één of andere manier anders zijn (een bril, linkshandig, een litteken). Wij zijn alvast super fan van alle boeken van Guido Van Genechten.
  rikki

Hebben jullie nog tips voor leuke kinderboeken die passen binnen dit thema? Ik lees het héél graag in de comments!

* Deze blog is niet gesponsord (ik kocht deze boeken zelf aan en besloot puur uit enthousiasme te bloggen over onze ervaringen er mee), maar mocht je één van de boeken willen kopen, zou het heel fijn zijn als je dat via bovenstaande links doet. Veel leesplezier gewenst!!!

3 comments

 1. Over groter worden vind ik het boek ‘De Lievelingstrui’ van Tjibbe Veldkamp en Gerdien van der Linden erg leuk.

  Over bang zijn en toch durven: ik ben een groot fan van ‘Bang mannetje’ van Mathilde Stein en Mies van Hout. Ook al vanwege de prachtige platen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *