Reizen met kleuters in een mobilhome, een round-up

Ik krijg vaak vragen over reizen met kinderen en hoe dat allemaal dan precies in zijn werk ging. Veel mensen zeggen ook dat ze het niet zouden aandurven of veel mensen denken ook dat dat allemaal niet zo vlot zou gaan. In een allerlaatste poging mensen te overtuigen geef ik hier enkele antwoorden:

…Maar wat doen zo’n kinderen dan de hele dag?
Alles en niets, en dat is net het zalige eraan. Elke activiteit wordt plots een heel avontuur. De kinderen maken hier ruzie over wie er mag helpen met afwassen, wie het vuur mag helpen aanmaken en wie er mee boodschappen mag uitladen. Zelfs naar de WC gaan is hier spannend. Dagen vliegen voorbij en duren tegelijk heerlijk lang.

…Moet je geen massa speelgoed meenemen?
Wij hadden enkel een berg kleurboeken en oefenboekjes mee met een pak stiften. Die waren handig voor op het vliegtuig én op andere momenten. In de mobilhome zitten de kinderen aan een tafeltje, dus ook onderweg konden ze zich daar mee bezig houden. Verder speelden ze uren met de simpelste dingen: een sjaal werd plots een cape of een picknickdeken, een schelp een schattenkist of ze verzonnen zelf een tafereeltje in hun fantasie “jij bent de mamabeer en wij de baby beertjes”. Het enige wat wij nog bijkochten waren een emmertje en schupje en een pakje stoepkrijt. En eerlijk, dat was meer dan genoeg. Boeken namen we niet mee wegens zwaar en plaatsinnemend. We zorgden wel voor enkele boeken in de vorm van een app op de ipad. Met als favoriet de slaap lekker app waarbij je de diertjes te slaap moet leggen door de lichtjes uit te doen en de app van Borre en de ijscoman.

…Lukt dat wel om met zoveel op een kleine oppervlakte te slapen?
Dat was inderdaad één van de dingen waar ik vooraf het meest stress over had. Onze kinderen probeerden eerder al samen te slapen, maar dat lukte nooit goed. Veel te lang babbelen ‘s avonds en veel te vroeg wakker ‘s morgens. Hier viel dat al bij al goed mee. Ze waren ten eerste doodmoe als ze in bed kropen en ten tweede wisten ze dat we altijd vlakbij waren en dus alles hoorden. Sommige dagen ging het al vlotter dan de andere, maar over het algemeen viel dat goed mee. Ze hebben wel ook vaak apart geslapen omdat Ellis een keertje uit het hoge bed gevallen was (midden in de nacht, man dat was schrikken!). Ook voor ons viel het goed mee, want eens ze sliepen konden we redelijk hard ons goesting doen. Boekje lezen, beetje babbelen, licht of geen licht, daar sliepen ze gewoon doorheen omdat de bed-delen afgesloten waren door een gordijn.

…Maar dat is zo duur met een gezin zo ver op reis gaan.
Mja, goedkoop is dat niet, maar eigenlijk valt dat toch ook nog wel mee vond ik. Zéker als je buiten het seizoen nog kan gaan. Als je uitrekent hoeveel een doorsnee vakantie in de zomer kost met z’n vieren denk ik dat je vaak al meer dan halfweg bent voor een verre, lange reis. Als je dus een beetje op voorhand begint te plannen en gewoon je doel stelt en er vervolgens naar toe werkt, ben je sneller op reis dan je soms wel zou denken. Just do it, is hier een toepasselijk motto denk ik. Wij betaalden voor onze vliegtickets én de mobilhome voor iets meer dan 3 weken nog geen 4000 euro. Dat vind ik nog wel meevallen als je bedenkt dat daarmee je verplaatsing, je vervoersmiddel én je overnachting gecoverd is voor een hele maand.

…Hebt ge daar dan zelf wel iets aan, zo’n reis met kleine kinderen?
Euh ja! Kei hard zelfs! Neen, het is natuurlijk niet hetzelfde als alleen op reis gaan en ja ‘s avonds zit ge nogal vast aan huis, maar verder is er toch niet zoveel verschil vond ik. Alles gebeurd natuurlijk op een iets trager tempo, maar al bij al is het vooral kwestie van een mooi evenwicht te vinden tussen wat jij leuk vindt en wat zij leuk vinden. Ik stond alleszins versteld hoe goed zij alles konden meedoen en hoe weinig last we er mee hadden. Zelfs de jetlag viel heel hard mee (zowel in heen- als terugreis). Het enige verschil met een solo reis is dat we nu iets vaker een speeltuin inlasten (en speeltuinen zijn er gelukkig overal te vinden in Canada) en dat we geen wandelingen van vele kilometers konden doen. Verder heb ik niet het gevoel dat we iets moesten laten.

Wij vonden het alvast alle vier geweldig en dromen nu al van een volgende bestemming. Hopelijk kunnen we in 2017 een nieuw, groot avontuur aangaan. Ik boekte alvast twee rommelmarkten om wat spullen te gaan verkopen. En nu op de planning: verbouwen 3.0: eerst het dak en de zolder en dan crappy veranda wordt keuken. #andersmaarookleuk!

Morgen: een filmpje!

1 comment

  1. Onze ervaring, met een peutertje, was ook heel goed. Mijn grootste schrik was hem zo lang op het vliegtuig rustig te houden , maar dat is super meegevallen. Terugblikkend denk ik dat het veel gemakkelijker was om hem te entertainen op het vliegtuig , waar hij wel een eigen stoel had en daardoor de ruimte om te spelen, te klauteren, te slapen, … dan om hem te entertainen op een 2-3 uur lange autorit waar hij vastgesnoerd in autostoeltje zat.

    Wij hadden wb speelgoed 2 puzzeltjes, meerdere boekjes, 2 knuffels en 2 duplotreintjes mee maar op meerdere dagen is dat niet uit de valies gekomen. Ook een schopje en emmer bijgekocht onderweg.

    Buiten de extra vliegtuigstoel en huur autostoeltje was onze reis ook niet duurder dan wat we met ons 2en zouden doen. We hadden geen mobilehome maar huurwagen en verbleven in hotels (gratis babybedje erbij) of bij vrienden.

    Ik vond het zalig om in mijn geliefde land met mijn kleintje te zijn! het tempo van reizen ligt lager, de afstand die we per dag coverden was lager, maar het was des te meer relax.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *