Meer en minder….wat er veranderde op ons boodschappenlijstje door gezonder te gaan eten

Sinds een aantal maanden ben ik helemaal in de ban van gezondere voeding en gezond (suikervrij) bakken. Langzaam aan veranderden onze gewoontes en zo ook ons boodschappenlijstje en voorraadkast. Hierbij een overzichtje van wat mij nu meer en minder kopen en vooral: wat je dus altijd in mijn voorraadkast kan vinden.

Meer:

1. bananen: voor bij de havermout, als tussendoortje, voor in gebak.

2. havermout: voor pap, voor in de smoothie, pannenkoeken, in gebak allerhande,…. de zakken vliegen er hier door. Ik experimenteer nog volop tussen vlokken en vezels, fijnere en grovere varianten.

3. avocado’s: we kopen er meestal drie a vier per week. Per keer delen we er eentje (ik en de kinderen), of soms eten ze elk een halve met een lepel uit het vuistje. We eten het op de boterham, op een toastje, in een smoothie, met een hardgekookt eitje, met kerstomaatjes…de opties zijn eindeloos, het is super lekker, gezond én het vult enorm goed. What’s not to like?

4. dadels: zo vind ik ze niet super lekker, maar ik verwerk ze vaak in gebak (als bindmiddel) of in een smoothie. Ze geven een zoete smaak, zorgen voor een goede darmwerking en werken als ontstekingsremmer. Ze bevatten veel vitamine C, wat nodig is voor de aanmaak van collageen. Daardoor zijn dadels dus goed voor de groei, voor sterke botten en tanden.

5. Vers fruit: vorig schooljaar aten mijn kinderen eigenlijk amper nog fruit. We boden het veel te weinig aan en zodra de gewoonte er uit was, werd fruit makkelijk vergeten. In de week was er ‘s avonds niet genoeg tijd voor (of dat dachten we toch) en naar school wouden ze amper iets meenemen van fruit. Nu is fruit een echte gewoonte geworden. Ze eten het sowieso s morgens, ze krijgen vaak iets mee naar school én ook de naschoolse babysit weet dat we graag hebben dat ze rond 16u een stukje fruit eten. Van appels en kiwi tot passievrucht. We kunnen er nu echt van genieten hier in huis.

6. Kokosrasp of -schilfers: super lekker in een smoothie of gewoon bij youghurt. Geeft een lekkere exotische toets vind ik.

7. Diepvriesfruit. Makkelijke manier om een extra portie fruit binnen te krijgen, ideaal om een ijskoude smoothie te verkrijgen én altijd super lekker bij havermoutpannenkoeken. In onze diepvries zit nu standaard: aardbeien, bosvruchten, frambozen en zelfs ananas.

8. Noten in alle soorten of vormen. Lekker om zelf granola te maken, ideaal om een ontbijtcake lekker vullend te maken en als snack om mee te nemen naar school.

9. Kokosolie: veel gezonder om in te bakken (google maar en ontdek de massa’s voordelen!) en vooral bij havermoutpannenkoeken zorgt het voor een extra krokant randje, i like!

10: Griekse yoghourt: met wat diepvriesfruit gemengd, met muesli of noten, in de smoothie of op harvmoutpannenkoeken. Laat het duidelijk zijn: wij zijn fan! Griekse yoghourt is yoghourt waaruit het vocht is weggefilterd, waardoor het wat dikker en romiger is. Niet alle Griekse yoghourt is echter gezond(er), dus toch even opletten wat je koopt. Volgens mijn opzoekwerken zou die van Total 0% het gezondst zijn. Griekse yoghourt is gezonder omdat het veel eiwtitten bezit, over veel calcium beschikt én het een bron is van probiotica.

11. Amandelmeel
12. Kokosbloemsuiker
Beiden om te bakken. Zelf koekjes maken zonder geraffineerde suikers is zowat mijn grootste hobby geworden. Ik geniet van het experimenteren en nog meer van te zien hoe mijn kinderen verantwoord snoepen.

Dingen die we veel minder kopen:
– brood
– koeken vol suiker
– melk (wel voor de kinderen, niet meer voor mij): vroeger begon ik de dag altijd met een tasje warme chocomelk (ik drink geen thee of koffie) en ik ben lang zoekende geweest naar een nieuwe ochtendrank. ik heb een tijd geëxperimenteerd met allerlei melk alternatieven. Van havermelk tot amandelmelk,….maar niets kon mij echt bekoren. Nu drink ik ofwel een smoothie, ofwel gewoon water. De kinderen drinken wel gewoon nog elke dag een tasje warme melk bij het ontbijt en een beker melk bij het avondeten.
-kant en klare dingen
– suiker en bloem: vroeger bakte ik ook super veel. Ik word er nu letterlijk misselijk van als ik denk aan hoeveel suiker wij toen verbruikten.

Benieuwd wat jullie sowieso altijd in huis hebben? Zijn er nog dingen die ik hier mis die voor jou onmisbaar zijn? Ik lees het heel graag in de comments!

 

3 comments

  1. Ikzelf ben recent fan geworden van goji bessen die ik ‘smorgens door mijn havermout pap doe. En rozijntjes doe ik in allerhande baksels en veel noten in de slaatjes.
    En ook agavesiroop om vanalles mee te verzoeten is een gewoonte geworden.
    Koffie drink ik sinds de zwangerschapsdiabetes ook zonder suiker en pannekoeken eten wij met gekarameliseerd fruit ipv suiker.
    Nu proberen we mee te doen aan de dagen zonder vlees actie, seitan, tofu en quorn zullen nu dus vooral op mijn lijstje staan.
    Tis vooral zoeken naar alternatieven voor boterhammen om makkelijk mee naar het werk/school te nemen want ik wil ook graag minder brood in ons gezin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *