Gezonde ontbijtcake, het ultieme recept!

Het leuke aan experimenteren is ontdekken wat werkt en wat niet. En gaande weg het vertrouwen krijgen om te gaan improviseren. Een van de toppers hier is de havermout ontbijtcake. Na een aantal pogingen en probeersels kwam ik tot deze topversie, dus daarom deel ik het recept hier graag nog’s. Je zal zien dat er ook chocolade toegevoegd is en dat is een klein truukje. Want chocolade sells. Ik doe er niet al te veel in, maar kan dan wel eerlijk zeggen dat het “cake met chocolade” is, iets waar ze instant enthousiast van worden. Bovendien is chocolade met een hoog cacaopercentage (80% of meer) niet slecht. Genieten zonder schuldgevoel dus!

Nodig:
1 peer
2 eieren
handje rozijnen
amandelnoten
notenmix
Kaneel
6 el havermout
snufje zout
beetje bakpoeder
heel donkere zwarte chocolade (hoog cacaopercentage)
scheutje vanille extract
pecannoten
Eventueel: lucuma voor extra energie if you’re into poedertjes

Doen:
Schil en snij de peer. Gooi samen met de eieren, de rozijnen, wat amandelen en het kaneel in de blender. Ik voegde ook wat lucuma toe (extra energie, remember?), maar dat is uiteraard geen must.

In een andere kom meng je de havermout met een snufje zout, een theelepel bakpoeder, de notenmix en enkele pecannoten. Snij de chocola grof en meng dit door het mengsel.

Meng de twee mengsels samen en voeg tenslotte nog een scheutje vanille extract toe. Giet in een cakevorm en leg bovenop nog twee rijtjes pecannoten. Duw ze licht in het beslag, maar zorg dat ze er nog duidelijk bovenop liggen

Bak de cake een 25 a 30 minuten in een oven van 180 graden. Let wel: dit beslag is genoeg voor een kleine cake (een normaal rechthoekig cakeblik halfvol). Eet je er met veel van, dan kan je de ingrediënten best verdubbelen, anders is ie snel op. Ideaal als gezond ontbijt of als lekkere snack om mee te nemen naar school.

IMG_2426 IMG_2427

3 comments

  1. Een beetje aangepast (maar 1 peer in huis, dus met wat extra dadels en zonder chocolade) maar lekker geslaagd. Goeie basis om eens verder te experimenteren met bv kokos en veenbessen en zo.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *