5 keer pannenkoeken gezonder!

Al een paar maand nu ben ik bezig met het introduceren van een gezonder eetpatroon in ons gezin. Koken doen wij hier enkel in het weekend (wij eten op het werk en op school), dus ik richt mij vooral op gezondere snacks, tussendoortjes en ontbijt. We ontdekken al vele lekkere dingen en waar ik mij het meeste over verbaas is het rijke aanbod aan gezondere pannenkoek mogelijkheden. Wij testten al meerdere recepten uit en allen waren eigenlijk heel lekker. Lekker én een pak voedzamer en gezonder dan de klassieke pannenkoeken. Vanmorgen vroeg ik mij zelfs luidop af, waarom die vol-suiker-varianten toch zo populair zijn. De pannenkoeken die wij de laatste maanden leerden maken en eten zijn minstens zo lekker. Hierbij vijf lekkere recepten voor pannenkoeken die naast lekker ook voedzaam en goed vullend zijn. Er zijn nog 100-den varianten, dus wij kunnen gelukkig nog wat verder experimenteren.

1. De  gemakkelijkste:
De gemakkelijkste pannenkoeken zijn natuurlijk de bananenpannenkoekjes die komen vanuit het paleo dieet. Het waren de eerste alternatieve pannenkoeken die ik ooit maakten en we waren fan. Ondertussen maken we ze steeds minder, gewoon omdat de alternatieven hieronder nog lekkerder en nog meer vullend zijn. Maar op dagen dat het snel, makkelijk en met weinig ingrediënten moet gaan, zijn ze zeker nog altijd een aanrader! Het recept deelden we vroeger al, dus klik en ga er voor!

2. Daarna gingen we over naar de havermoutpannenkoekjes. Recepten vind je overal. Dit is er eentje dat wij testen en goedkeurden.

Nodig:
120 gram havermout
8 eieren
1 th kaneel
Toppings naar keuze: griekse yoghourt, fruit, amandel- of kokosschaafsel,….

Doen:
Meng de bananen met de havermout, kaneel en eieren. Bak de pannenkoeken in een hete pan in kokosolie of roomboter. Done…en genieten maar!

IMG_9933 IMG_9932

3. Daarna experimenteerden we nog met een variant met melk.
Nodig:
100ml melk
75g havermout
1 ei
1 banaan

Doen:
Meng alles met de blender tot een lekker beslag. Bak in kokosvet kleine dikke pannenkoekjes. Lekker met banaan, honing, fruit, griekse yoghourt, etc….

4. Via Hapjes Princes  kwam ik op een receptje voor speltpannenkoekjes met gekarameliseerde appeltjes met ahornsiroop. Ik ging aan de slag en improviseerde er nog wat bij. Hier mijn versie:

IMG_2421 IMG_2422

Nodig:
300 g (volkoren) speltmeel
2tl kaneel
2tl bakpoeder
snufje zout
2 eieren
330 ml melk
kokosolie om in te bakken
2 appels
ahornsiroop
Rode vruchten (vers of ontdooid en warm gemaakt)
griekse youghurt

Doen:
Voeg de droge ingrediënten bij elkaar: de bloem, kaneel, bakpoeder en zout. Meng in een andere kom de eieren met de melk en voeg tenslotte bij het droge mengsel. Mix tot een glad geheel. Bedoeling is een dikkig beslag te bekomen zodat je American pancake-achtige pannenkoekjes kan bakken.

Schil en snij de appelen in blokjes. Bak ze in een pan tot ze zacht worden en karameliseer met een goeie scheut ahornsiroop. Laat nog even sudderen tot de appeltjes lekker zacht zijn.

Bak de pannenkoekjes. Aangezien we voor kleine, dikkere pannenkoeken gaan, kan je gerust twee pannenkoekjes per keer bakken. Schiet lekker op, dus da’s alvast een voordeel.

Eet de pannenkoekjes en beleg naar keuze. Wij deden dus van Griekse youghurt, appeltjes en rode bosvruchten. Smullen, niet te doen, zo lekker!!

5. Nog op de wishlist: boekweitpannenkoekjes. Iemand een top recept in de aanbieding?

IMG_1746 IMG_0430

Hebben jullie nog een toprecept in de aanbieding? Ik lees het héél graag in de comments!

2 comments

  1. ‘Koken doen wij alleen in het weekend’, zo zalig! Ik ben kei-jaloers, dat zou mij zoveel stress schelen! En nog een tip: de hartige pannekoekjes van Rens Kroes. Heel lekker, met geitenkaas, pesto, tomaatjes etc

    1. oh ja zeg! Ik mag er niet aan denken dat wij “koken” nog in ons avondritueel zouden moeten steken. Ik snap écht niet hoe anderen dat er nog bij krijgen. Hier moet Sven soms nog warm eten, maar dat doet ie dan na kinderbedtijd….Ik check de tip! Thanks Judith!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *