Hoe ik leerde te overleven als part-time single parent!

Zoals al eerder gezegd zijn het redelijk zotte tijden op het lief zijn werk. Draaidagen all over het land (en dan vooral in het verre West-Vlaanderen), vroege starturen én zotte files zorgen ervoor dat ik er vaak alleen voor sta voor ochtend- en avondshiften. Daar en boven is onze naschoolse babysit ook nog’s twee weken out door examens. Alles bij elkaar dus!
Gelukkig zijn de kinderen al wat ouder (en flinker) tegenwoordig, want tot een jaar geleden had ik dit echt niet overleefd…Maar the key to succes is goede voorbereiding en strakke timing. En soms een vleugje snelle improvisatie, dat spreekt voor zich.

En dan vergeet ik het belangrijkste nog: single parenting is hard work! Echt respect voor iedereen die er ongewild of ongepland alleen voor staat zeg. Want hoe vlot het soms gaat, het kan toch ook héél hard sucken hoor. Als je in volle ochtendspits een bus melk laat vallen die compleet uit elkaar spat en in no time héél uw keuken én outfit omtovert tot regelrechte warzone bijvoorveeld. Of als één kind ziek blijkt te zijn of andere onverwachte, meestal onaangename plotwendingen….Dan is het zweten, vloeken en ploeteren. Maar daar ging het vandaag niet over natuurlijk. Hierbij mijn grootste sleutels tot succes:

-Voorbereiding is alles. En dan bedoel ik plannen en vooruit werken. Sta ik er ‘s morgens alleen voor, dan zorg ik dat al het mogelijke ‘s avonds al gedaan is. Denk: koekdoosjes zijn gevuld en zitten al in de boekentas. Fruit of tomaatjes staan klaar in de frigo en moeten enkel nog in de boekentas gestoken worden. De kleren liggen in keurige stapeltjes klaar, met verse kousen en onderbroekjes erbij. Brooddoosjes staan klaar, schoenen en jasjes liggen binnen kinder-handbereik. Niet te geloven hoeveel tijd dat uitspaart.

– Denk na over je planning. Vroeger stonden wij op, dronken ze melk en dat ging dan naadloos over in ontbijt….Alwaar er altijd gigantisch getreuzeld wordt, wat mij dan nerveus maakte omdat ze nog niet aangekleed waren en er nog 1000 dingen moesten gebeuren. Nu is het: opstaan, melk drinken, aankleden en dan ontbijten. Doordat ze honger hebben, kleden ze zich véél vlotter aan. Doordat ze al aangekleed zijn, ben ik relaxter, want eens ze aan t ontbijt zitten, moet er eigenlijk niet veel meer gebeuren (buiten tandenpoetsen, haren kammen en jasjes aandoen). Een kleine ingreep, met grote gevolgen vinden wij.

– Alleen kalmte kan je redden. Hoe relaxter je zelf bent, hoe beter zij meewerken. Gaat er toch iets mis, zeg dan eerlijk dat je stress hebt en vraag dat ze je wat extra helpen. Met een beetje geluk, begrijpen ze je en vinden ze het nog tof om te helpen ook. Bij onze, sterk meevoelende meisjes, helpt dit soms echt.

-Een tip die iedereen al honderd keer heeft gehoord waarschijnlijk, maar oh so true: pick your battles. Ja op normale dagen is de regel hier: “voor een boterham met choco, hoort een gezonde boterham” en zo zijn er nog wel wat dingen. Sta je er echter alleen voor, dan is het echt wel oké om af en toe te zondigen tegen de regels. Als ik zie dat Jools nog doodmoe is of Ellis opstaat met een rothumeur dan laat ik ze soms gewoon even doen. No fuss, gewoon stilletjes een boterhammeke met choco/nog even in de zetel onder een dekentje liggen….en binnen no time zijn ze toch happy de deur uit. En dat is mij op zo’n moment meer waard dan het volgen van de regeltjes…

– Schakel hulp in waar mogelijk! Aangezien het onmogelijk is om elke ochtend én avond de kinderen af te zetten én af te halen op school én voldoende uren op de werkvloer door te brengen hebben wij in de drukste weken wat extra hulp ingepland. Oma’s en opa’s die de kinderen een keertje van school afhalen is echt een win-win situatie. Kinderen content, grootouders content én zelf wat meer speling om ook op het werk geen steken te laten vallen.

– Vergeet interieurs zoals in het Grote Woonboek of magazines! Sommige dagen laat ik de boel gewoon de boel en ziet het huis er een beetje ontploft uit. Fuck it! Opruimen kan morgen nog en als het een keertje moet zelfs overmorgen! Als niet opruimen er voor zorgt dat je op tijd of relaxter de deur uit kan of een keertje vroeger in de zetel kan ploffen dan is het dat zo hard waard! Trust me. Leer de rommel soms even te negeren en gewoon wat écht moet en laat de rest even voor wat het is. De wereld zal echt niet stoppen met draaien als die afwas voor één keertje blijft staan.

– Tenslotte: vergeet The Sound of Music of andere idylisse familietafereeltjes. This is real life. Wake up and smell it…. iedereen heeft al’s kutdagen. Onderga het en probeer gewoon kalm te blijven en ze heelhuids op school en jezelf op het werk te krijgen. Morgen beter, sowieso! Het kan niet alle dagen feest zijn tenslotte…. 😉

Hebben jullie nog “overleef de ochtend-of avondrush alleen” tips? Bring ’em on, want in Januari staat ons nog een pittige maand te wachten. Argh!!!

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *