Zondag Bakdag: de allerlekkerste cupcakes…

Op één of andere druilerige dag vorige week besloot ik plots dat ik iets wou bakken. Zo gaat dat op regenachtige dagen.

Ik keek in mijn kast, surfte wat rond en kwam op deze site. Wat een aanrader zeg!! Zo had ik mijn cupcakes en glazuur nog nooit gemaakt. Op de site kan je massa’s cupcake recepten kiezen, maar aangezien ik het moest doen met wat ik toevallig in de kast had liggen, ging ik voor een redelijk basisreceptje: marmer cupcakes met vanille en chocolade dus.

Voor het gemak deel ik het receptje hier, maar all credits to Cupcakerecepten.nl dus. Wil je zelf ook’s de allerlekkerste cupcakes ooit maken, check de site dan zeker uit. Ik ben er zeker van dat er nog massa’s lekkers te ontdekken valt!

Nodig:
125 gram roomboter op kamertemperatuur
125g kristalsuiker
125g zelfrijzend bakmeel
2el melk op kamertemperatuur
2 eieren op kamertemperatuur
1 theelepel vanille extract (hier vervangen door zakje vanillesuiker)
2 el cacaopoeder

Doen:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet ondertussen je cupcake bakblik klaar met papieren bakvormpjes er in. Zo kan je de cakejes makkelijk uit de vormpjes halen én de kleurrijke papiertjes zorgen voor een leuker resultaat. Snij de boter in kleine blokjes en meet alle ingrediënten nauwkeurig af. Doe de boter in een kom en voeg de suiker beetje bij beetje toe. Mix het geheel steeds tussendoor met de mixer op middelhoge snelheid. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt het beslag luchtiger (écht waar, dit maakt zo’n verschil!!). Mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat. Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Mix het beslag goed met de mixer op middelhoge snelheid, telkens je een ei hebt toegevoegd. Vervolgens voeg je beetje bij beetje het bakmeel toe. Mix weer elke keer even op middelhoge snelheid voor je weer wat meel bij voegt. Voeg ook de vanille (extract of suiker) toe. Als laatste voeg je de melk toe, mix nog even een minuutje alles goed door elkaar tot je een luchtig, glad beslag ziet. Vul de papieren bakvormpjes met de helft van het beslag. Bij de andere helft doe je het cacaopoeder. Vul de cakejes niet te vol: op het einde mogen ze maar tot 2/3de vol zitten, aangezien de cakejes zullen nog rijzen! Bovenop de vanillelaag, doe je vervolgens een schepje van het chocoladebeslag. Roer met een houten prikker kort en rustig door het vanillebeslag. Roer zeker niet te veel en te lang.

Zet vervolgens 20 a 25 minuten in de oven en laat goed afkoelen! Ondertussen kan je, indien gewenst lekkere frosting maken.

IMG_4877 IMG_4880IMG_4882

Nodig:
45 gram bloem
240 ml melk, op kamertemperatuur
200 gram roomboter, op kamertemperatuur
200 gram poedersuiker
5ml Vanille extract

(of: de helft van dit alles, want dit is echt héél veel frosting! Ik maakte de helft en had nog massa’s over)

Doen:
Doe de bloem en de melk in een steelpannetje. Klop het mengsel eerst goed door met een garde, zodat je met een klontvrij beslag start. Zet dan pas het pannetje op het vuur. Breng rustig aan de kook en zet dan meteen op een laag vuurtje. Blijf goed roeren zodat het niet gaat aanbranden. Het beslag wordt steeds dikker en dat is de bedoeling. Er moet een houten prikker recht in het beslag kunnen staan. Schep het beslag in een kom en dek af met plastic folie zodat het kan afkoelen tot kamertemperatuur.

In een andere kom klop je de zachte boter smeuïg met een mixer op middelhoge snelheid. Voeg langzaam de poedersuiker toe en tot slot de vanille. Als alles goed gemengd is voeg je de afgekoelde melk/bloem mix toe en mix nog een vijftal minuten op middelhoge snelheid. Dek af met plastic folie en laat 15 minuten in de koelkast rusten. Zodra de cupcakes goed afgekoeld zijn, kan je ze versieren met frosting.

Leg een dikke laag frosting op de cakejes. Leg chocolade bolletjes of schilfers in een kommetje en dip de cupcakes hier in en draai eens goed. Step back en look at your beautifull cupcakes! Ze zijn nog lekkerder dan ze er uit zien, dus stop maar met lezen hier en dig in!

IMG_4887 IMG_4889

Smakelijk!!
IMG_4950 IMG_4953 IMG_4976 IMG_4984

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *