Zondag bakdag: frangipane taart

Frangipane moet één van mijn favoriete taartjes voor tussendoor zijn. Een hongerke tijdens het shoppen? Of een stevig vieruurtje? Dan kunt ge mij héél veel plezier doen met een frangipanneke, zo één van de Panos bijvoorbeeld. Enige nadeel is dat zo’n ding gelijk staat aan zo’n duizend Weight Watchers punten. Misschien een geluk ook, want dat is zo wat het enige wat mij tegenhoudt om niet elke dag zo’n lekker patteeke te gaan halen.

Zelf frangipane maken, dat was iets waarvan ik altijd dacht dat dat niet mogelijk was. Tot mijn pa plots afkwam met een mega lekkere, zelfgemaakte frangipanetaart that is…Hierbij zijn recept. De eerlijkheid gebied mij op te biechten dat ik het nog niet zelf gemaakt heb. Het lijkt mij toch een heel karwij en again: misschien gelukkig maar….Want nog good can come from it. Maar dus: voor iedereen gezegend met van die zalige “ik kan eten wat ik wil” genen: hierbij het receptje:

Nodig:
Voor het frangipane beslag:
150g boter
150g kristalsuiker
2 eieren
150g amandelpoeder
42g bloem

Voor de taart en afwerking:
voorbereide kruimeldeeg of bladerdeeg
abrikozenconfituur
bloemsuiker

Doen:
Doe boter in een potje, en laat op een zacht vuurtje smelten. Zet het potje met de boter in koud water om de gesmolten boter terug op kamertemperatuur te laten komen. Meng de suiker onder de boter en meng de volledige eieren onder het beslag. Voeg, naar eigen smaak wat amandelextract toe en meng de bloem onder het amandelpoeder. Voeg het amandelpoeder-bloem-mengsel bij het beslag en meng goed.

Laat de oven voorverwarmen tot 170 graden en  doe het kruimeldeeg of bladerdeeg in de taartvorm. Snij de stukken deeg die boven de taartvorm uitkomen en leg ze opzij. Laat tijdens het voorverwarmen van de oven het kruimeldeeg of bladerdeeg even drogen in de oven. Smeer de deegbodem in met een laagje abrikozenconfituur en breng het beslag op de deegbodem aan. Maak van de overschotten bladerdeeg of kruimeldeeg lange strips die je in ruitvorm op het beslag aan brengt. Probeer lange strips te maken die in 1 stuk van de ene rand tot de andere rand van de taartvorm reiken, bij het bakken gaan de strips krimpen, en als je meerdere stukken achter elkaar legt gaan er gaten vallen in je patroon. Strooi wat bloem op het werkvlak en gebruik een deegroller om het deeg uit te rollen, en een mes om mooie lange strips te maken. Zet de taart in de oven tot ze goudbruin is, en je met een priem geen vochtige beslagrestjes meer meekrijgt nadat je in de taart hebt geprikt. Bij ons duurde dat ongeveer een uurtje.

Haal de taart uit de ovenschaal en laat afkoelen op een rooster. Terwijl de taart nog lauw is, kan je hem afwerken met een laagje suikerglazuur (maar dit moet niet!) Meng hiervoor wat bloemsuiker met druppeltjes water en smeer of sprenkel het glazuur op de lauwe taart. Let op, je hebt helemaal niet veel water nodig om wat bloemsuiker tot glazuur te verwerken! Laat de taart verder afkoelen (als dat lukt, want ze ruikt heerlijk!) en smullen maar!!!

IMG_8568

Smakelijk!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *