Zondag bakdag: héél veel appel!

Een goeie appelcake daar hebben wij hier lang op gezocht. In t verleden was er altijd wel iets mis. Te veel appels, te weinig appels, niet luchtig, niet veel smaak….altijd iets.

Tot wij recentelijk twee toppertjes uit onze oven toverden. Deze recepten moet ik wel delen. Eén is een taart, de andere een cake. Bij het eten van de taart zei Ellis zelfs: “dit is de lekkerste smaak die ik ooit gegeten heb”. En van een kleine bourgondiër wil dat veel zeggen 🙂

Zie hier de receptjes:

Heerlijke, mega gemakkelijke, kei lekkere appeltaart:

Nodig:
1 rol bladerdeeg
2 a 3 grote appels
30 g bloem
2 eieren
150 g suiker (witte of een combi van 100 gram witte + 50 gram bruine kan ook)
100 g boter

Doen:
Neem een bakvorm en leg het bladerdeeg er in. Snij het deeg dat over de rand komt er af en hou het bij. Prik met een vork in de bodem. Schil de appels, snij ze in blokjes en leg ze op het deeg. Maak vervolgens het beslag door de gesmolten boter te mengen met de suiker, de eieren en de bloem. Meng goed tot een glad beslag en giet dat over de appeltjes. Neem de stukjes bladerdeeg die over waren en rol ze uit met een deegrol. Neem een koekjesvorm en druk er figuurtjes uit naar keuze. Die leg je dan op de taart ter versiering. Ze zullen na het bakken ook zorgen voor een super lekkere krokante hap. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de taart gedurende een 35 minuten. Geniet van de heerlijke geuren en probeer te wachten tot de taart is afgekoeld (de vaste lezers hier weten ondertussen al dat dat altijd een moeilijke stap is hier in ons huis)! Smakelijk!!!
Ik maakte al verschillende varianten: één met olifanten, één met hertjes, hartjes en ook al één met gewoon sliertjes deeg. Allemaal even lekker natuurlijk!
IMG_8337  IMG_8339
IMG_9048
Voor wie meer van een cake houdt of voor wie het nog simpeler moet (geen bladerdeeg in huis bijvoorbeeld): ook deze cake is een mega topper hier!
Toen ik dit recept de eerste keer maakte, had ik er geen goed gevoel bij. Ik vond het een raar recept en het beslag bleef lang “suikerig”. Ik was er van overtuigd dat het niet goed zou komen….tot de cake uit de oven kwam en het een van de lekkerste appelcakes was die we ooit maakten.
Mega lekkere, luchtige appelcake:
Nodig:
200 gram zachte boter
200g kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
200 g zelfrijzende bloem
snuifje zout
3 appels
Doen:
Neem een grote kom en klop de zachte boter (of licht gesmolten boter), met de suiker en de vanillesuiker tot een licht en luchtig mengsel. Splits de eieren en meng de eierdooiers één voor één door het boter-suikermengsel. Zeef de bloem (of niet…i never do…) en voeg samen met het snuifje zout toe  aan de kom. Meng alles tot een homogeen beslag. Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag. Schep het in een ingevette en met bloem bestoven cakevorm van 2 liter. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appels in schijfjes en duw ze in de cake. Je mag hierin écht overdrijven. Je hebt het gevoel dat je véél te véél appel gebruikt en dat alles propvol zit. Goed zo, zo hoort het. Bak de cake 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden. Verlaag daarna de temperatuur toto 160 graden en bak nog een 35 a 40 minuten verder. Controleer door er in te prikken. Zodra de prikker droog eruit komt, is de cake klaar.
En alweer…het moeilijkste stukje: laat de cake afkoelen en smullen maar!
Benieuwd of jullie nog simpele-maar-oh-zo-lekker receptjes hebben?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *