Zaterdag, bakdag: Tiramisu met speculoos en boterkaramel (die ik dus echt zelf maakte!)

Aangezien wij morgen moeten optreden op de opendeurdag van de circusles, doen we hier voor één keer van “zaterdag, bakdag”.

…uit: Lotus, The original speculoos kookboek”

foto 3-1

Ik zag het boek voor het eerst op de boekenbeurs en dacht direct: “dit is zo hard iets voor mij”.

Ik en speculoos, wij houden namelijk van elkaar. Zéker verwerkt in allerlei lekkere dessertjes. Op Ellis’ verjaardagsfeestje maakte ik deze klassieker nog’s en toen ik een paar dagen later het grote speculoos kookboek weer zag liggen, kon ik niet weerstaan. Prepare voor een wissel in de titel binnenkort. Het zou wel’s kunnen zijn dat zondag, bakdag plots zondag, speculoosdag zal worden. Het zou mij niet verbazen….

Het boek zelf vind ik mooi vormgegeven, maar toen ik op zoek ging naar mijn eerste receptje viel me wel op dat er niet zo héél veel uitsprong en “kies mij, kies mij” riep. Ik had precies wat meer verwacht. Meer verrassingen, meer uitnodigend. Toch staan er al een aantal receptjes op mijn “wish list”: scones met speculoos, perentaart met speculoos, ijstaart met speculoos, meringue en chocolade en gepaneerde kip met speculoos. Verder stoorde het mij ook dat er in het recept dat ik koos in een bepaalde zin een woord ontbrak. Geen grote rampen, maar daardoor ben ik direct al wat wantrouwig naar het geheel. “Want wie weet wat zijn ze nog vergeten?”

Maar dus, we waren een recept aan kiezen en als allereerste ging ik voor dit:

foto 1

Ik vond het super spannend, want het begon met zelf karamel maken. Super makkelijk eigenlijk, maar ik had dat dus nog nooit gedaan. Je begint met het smelten van de suiker (150 gram). Ik zette mijn pan op het vuur maar er gebeurde maar niets. “Euh, is dat normaal, lief?”

foto 2

Maar blijkbaar is het een kwestie van wat geduld hebben, want ineens ging het snel. De suiker smolt en begon goudbruin te worden.

foto 3

 

Het ziet er niet zo smakelijk uit, maar dat is het dus wél!

Daarna neemt ge de pan van het vuur en giet je er langzaam 2dl room bij. Let op voor spatten, want dat heeft nogal een heftige reactie. Blijf goed roeren en zet de pan weer op het vuur. Roer goed en voeg 80 gram gezouten boter (in blokjes gesneden) toe tot je een smeuïge creme hebt. Ik had de room iets te snel toegevoegd waardoor zich direct een krokante, karamelle massa had gevormd. Geen nood dus als dat gebeurd, want als je de pan terug op het vuur zet en rustig roert, smelt dat ook weer. Laat rustig afkoelen!

foto 4 foto 1-1

Maak vervolgens de tiramisu door 2 eieren te splitsen. Klop de eiwitten stijf en hou ze even apart. Roer de mascarpone los door de eidooiers en spatel er dan het eiwitschuim onder. Zet koel weg.

Giet de helft van de afgekoelde boterkaramel in een diep bord en dompel de speculoos er in. Breek de speculoos in stukken en doe ze in de glaasjes. Hierover giet je een laag mascarponemousse en zo ga je verder tot de glaasjes mooi gevuld zijn. Dat ziet er dan ongeveer zo uit:

foto 5foto 4-1

Zet in de koelkast om op te stijven. Lek de potten en pannen uit en wees heel de middag een beetje misselijk. Boterkaramel dat is nogal heavy stuff zo blijkt…. 😉

Zijn er hier nog speculoos lovers trouwens? Zo ja: héél benieuwd naar jullie topreceptjes!

Fijn weekend allemaal! En geen nood: ook morgen komt er nog een receptje online, want ik maakte ook nog een monchou taart….TBC!

3 comments

      1. Super lekker, maar enig nadeel: je kan er maar 1 stukje van eten! De monchou taart is vrij zwaar en ik wil altijd 2 stukken taart!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *