Concurrentie

In het weekend en met feestjes durven wij ons al eens te laten gaan in het uittesten van lekkere dessert receptjes. Al een hele tijd geleden ontdekte ik zo een mega goed recept voor één van de lekkerste zelfgemaakte taarten ever!

Vandaag ben ik blij te melden dat er nieuwkomer is, die kei hard de concurrentie kan aangaan met die speculoostaart, namelijk een pecannnotentaart!
Lees, doe inkopen en bak! Ik zweer het: ze is mega lekker gewoon.
Ingredienten:
Volgens het recept  moet je zelf kruimeldeeg maken, maar wij kochten dat gewoon kant en klaar. Voor de volledigheid geef ik de bereidingswijze ook even mee.
Dus ingrediënten voor het kruimeldeeg:
185 g bloem
125 g koude boter in stukjes
2-3 el koud water
Vulling:
200 g pecannoten
3 eieren losgeklopt
50 g boter, gesmolten en afgekoeld
140g  bruine basterdsuiker
1,75dl glucosesiroop (wat wij niet vonden, maar volgens google moesten we gewoon een gelijke hoeveelheid met een gelijke hoeveelheid water, dus bijv 3 pakjes dextro druivensuiker (= 150g) met 150 ml water, en dit laten inkoken tot het siroop wordt (wat hier niet echt gebeurde, tot we het na een kwartier gewoon lieten afkoelen)
1 tl vanille essence
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef de bloem in een grote kom en wrijf de boter er met uw vingers door tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Voeg bijna al het water toe en meng alles tot een samenhangend deeg, voeg indien nodig meer water toe. Kneed het op een met bloem bestoven werkblad tot een bal.
Rol het deeg uit tot een cirkel van 35 cm. Bekleed een taartvorm van 23 cm met deeg, snijd de randen bij en zet 20 minuten in de koelkast (niet gedaan!). Rol de deegrestjes op bakpaier uit tot circa 2mm dikte en laat ze koud worden.
Wij kochten deeg dus het enige wat wij tot nu toe deden was: deeg uitrollen en in de vorm leggen en op maat snijden. Dan hebben we daarop bakpapier gelegd (op het deeg dus) en zo wat opgefrommeld, zodat het de randen wat ondersteund. Dit zet je een kwartier in de oven tot het goudbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen. (in het kookboek staat dan een hele uitleg over met rijst of bakparels in de oven zetten, maar for real: who does that?!)
Verdeel voor de vulling de pecannoten over de taartbodem. Klop in een grote kom de eieren, boter, suiker, glucosestroop, vanille-essence en een snijfje zout en schenk dit mengsel over de noten.
Uit de overschot van het deeg snij je nog vormpjes om te taart te versieren. Wij maakten sterrtjes en versierden daarmee de vulling. Bak de taart 45 minuten (zegt het recept, bij ons was het maar een 30-tal minuutjes) of tot het stevig is dus. Laat afkoelen en serveer op kamertemperatuur.
Oh en nog een kleine nota: als ik zeg “we” bedoel ik eigenlijk kei hard “hij”, want deze taart was een creatie van het lief!
En nog een kleine nota: als uw taart kei hard aan de bodem kleeft en ge ze zelfs zijwaarts kunt houden zonder valgevaar, dan moet ge niet panikeren. All will be fine. Schraap ze er af en indulge!

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *