3 jaar Jools

Maandag 9 juli, jouw echte verjaardag dus.

Lieve Jools, ooit leg ik je nog wel uit dat kleine leugentjes voor bestwil soms wel oké zijn.
Zoals nu dus. Voor het gemak hebben we gewoon gedaan alsof jij gisteren jarig was. Want anders bleven we maar bezig. Eind juni al’s een dagje op school, gisteren jouw mega feest en dan vandaag nog’s….Het zou gewoon te veel geweest zijn…Zelfs voor een drie jarige!

Wat ben je toch groot geworden. Een echt kind, een meisje-meisje. Dat graag rondloopt in haar dansrokje en uren kan kijken naar de liedjes DVD van Kaatje. Uren om te oefenen op de woorden en vooral: elke beweging. Vol concentratie bekijk je de liedjes, over and over. Watching her every move.

Een acrobaat ook. Die niets liever doet dan klimmen, turnen, tuimelen, hangen en springen.

Een grote, lieve zus. Die dol is op haar kleine zus. “Mijn dikke vriend” noem je haar steeds vaker. Dan kruip je dicht bij haar op de zetel en knuffel je haar zachtjes. Of ga je stiekem dichter zitten om je hoofd op haar schouder te leggen. Ik zie het zo graag gebeuren.

We leerden je stapje voor stapje wat het betekend een grote zus zijn. We toonden je hoe je Ellis kon troosten of hoe je het weer goed kon maken, nadat je haar in al je enthousiasme omver had geduwd. Hoe je  kon samenspelen zonder altijd ruzie te maken. Begrippen als “eventjes wachten” en “eerst zij, dan jij” begin je te kunnen plaatsen. Je leerde geduld hebben. Als Ellis valt of huilt, geef jij haar een handje en help je haar recht. Je troost haar en aait over haar krullenbol. Nooit had ik kunnen dromen dat jullie zoveel aan elkaar zouden hebben en zo goed overeen zouden komen. Ik ben benieuwd of dat later nog zo zal zijn, maar ik ben alvast vol goede hoop.

Je praat en lacht een hele dag door. Je bent ondeugend, maar wél flink. Je helpt ook super goed in huis. Laatst ging ik erwtjes maken en toen ik die uit de diepvries haalde, vielen er een hoop op de grond. Ik vroeg of jij ze voor mij wou oprapen. Met een luide zucht én een oogrol zei je: “Zeg, mama, ik kan wel niet ALLES doen hé”….Flash forward naar je tienerjaren?

Toch mag ik écht niet klagen, je draagt je steentje bij: jij doet  ‘s morgens de rolluik omhoog. Je zet de drie dozen melk klaar (die van Ellis, van jou en van mij) met de dopseltjes er mooi voor. Je zet twee flesjes klaar én een tas voor mij. Je giet de melk in de juiste fles en zet ze zelf in de microgolfoven. Je duwt twee keer op het knopje (en ik draai de 15 sec te veel er af) en doet de flesjes dicht. Je geeft één fles aan Ellis en één voor jezelf. Owee als wij één van deze taken willen overnemen. Ook de erwtjes ruimde je trouwens zonder verder ooggerol op.

Je gaat graag naar school en nu in de vakantie ook graag naar de zomeropvang. Het enige probleem soms is de vermoeidheid die je kan veranderen in een labiele premenstruele vrouw. Niets is op zo’n moment goed, elke mug lijkt een olifant. Gelukkig kan je op woensdag altijd goed bijslapen en ook onze weekends draaien nu nog meer rond jouw middagdut. We hebben het er graag voor over.

Al drie jaar slaap ik minder dan ik mij ooit had kunnen voorstellen, kijk ik meer Bumba dan ooit de bedoeling had kunnen zijn en zag ik al meer dokters en dokters van wacht dan goed is voor de portemonnee, de wallen en een moederhart.

Drie dolle jaren waarin jij ging van kleine baby met koemelkallergie en baby-astma naar een ondeugende peuter tot een trotste, acrobatische kleuter. Een rollercoaster van gebeurtenissen, emoties en verhalen. Wat gaat de tijd snel, sinds jij ons mama en papa maakte.

Ik hoop dat we samen nog héél veel leuke verjaardagen mogen vieren. Jij en ik, samen met papa en Ellis en iedereen die ons lief is. Jij bent het coolste Kind 1 dat een mens zich ooit had kunnen dromen. Om het in de woorden van een heel mooi (maar stiekem droevig) liedje te zeggen: There’s nothing you could ever do to ever let me down and remember that i’ll always love you!!

Ik zou het allemaal zo opnieuw doen en ik kijk al weer uit naar volgend jaar. Dan hoop ik weer zo’n lief verrast gezichtje te zien bij het ontdekken van de slingers, ballonnen en kadootjes. You rule, elke dag van je 3-jarig bestaan.

XXX
je mams

 

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *