Gezocht: ervaringsdeskundigen

Nog twee keer naar de creche en dan zit het er officieel op.
En zenuwachtig dat ik ben! Vandaag nog een paar uurtjes gespeeld met de naschoolse opvang en gelukkig viel het super goed mee. Jools vindt haar wel leuk, dus dat is al een hele opluchting.

Gelukkig hebben we ervoor gezorgd dat we de eerste week thuis kunnen zijn. Ik van maandag tem woensdag. Het lief van donderdag tot vrijdag. Eigenlijk zijn we er dus klaar voor….En toch….1001 vragen gaan er nu door mijn hoofd. Zoals:

– Wat zou nu het beste zijn? Jools maandag om 12u van school gaan halen en dus te laten beginnen met een half dagje? Of toch beter haar direct een hele dag tot 15u25 te laten gaan, zodat ze weet hoe een echte schooldag er uit ziet? Of ergens een systeem tussenin waarbij ze de eerste drie dagen een halve dag gaat en dan donderdag en vrijdag tot 15u25? Het ding is wel dat ze vanaf de week daarna direct “voor écht” moet gaat. Dat wil dus zeggen: op maandag en vrijdag een hele lange dag van 8u30 tot 18u, op dinsdag en donderdag met de naschoolse opvang mee naar huis en op woensdag gewoon een half dagje en dan thuis met mij en Ellis.

– Wat moet ik eigenlijk allemaal meegeven in haar boekentas? Een 10-uurtje en een 16- uurtje? En is er in de naschoolse opvang een vast moment waarop de kindjes nog iets eten? Of zijn ze daarvoor op zichzelf aangewezen? Voorlopig kom ik niet verder dan: tussendoortjes, drankje (1?), extra broek, slipje en kousen? Vergeet ik nog iets? Ook olifant zal natuurlijk meegaan (voor de dutjes smiddags)

Ik wou zo graag dat we gewoon een paar weken verder waren. Dat de start genomen was en dat het hopelijk allemaal goed meegevallen was….

En nu moet ik nog denken aan een afscheidskadootje voor de creche. Mocht iemand daar nog een zeer snelle (makkelijke) en toch leuke suggestie hebben, dan is die zeer welkom.

 

9 comments

 1. ik heb ervoor gekozen om onze dochter op 2,5 jaar meteen volledige dagen te laten gaan. Het is te zeggen op woensdag nam mijn man ouderschapsverlof en bleef ze een hele dag thuis ( ze is gestart in mei en na de zomer is ze dan wel hele dagen gegaan). Op die manier was de week wat gebroken en kan ze wat recuperen. Ik had het ‘geluk’ om opnieuw zwanger te zijn en de eerste 14 dagen van haar schoolleventje thuis te moeten zijn zodat ik ze kon gaan halen als de school gedaan was. Na 14 dagen ging ze wel direct op ma, di en do volledige dagen naar school (met naschoolse opvang tot 17u). Voor haar leek dit te werken alleen de naschoolse opvang was bij haar geen succes.

  wat ik meegaf in de boekentas? daar hadden we ‘richtlijnen’ van de juf over meegekregen (reservekleren meegeven die op school bleven):ik gaf 2 sapjes mee (ééntje voor de vm en ééntje voor de nm), een koek en een stuk fruit (in een doosje en al gesneden).

 2. Dat hangt af van school tot school hoor wat er in de boekentas moet.
  Standaard zou ik zeggen:
  vers onderbroek
  broek/rok
  kousen(broek)
  een stuk fruit en koek (2x)
  bij ons op school mogen ze enkel water meenemen van thuis uit of krijgen ze de mogelijkheid om melk of chocomelk te drinken ‘s morgens.
  een zakdoek
  ALLES naamtekenen!

  En de regeling, goh, als ze vanaf week 2 toch volle bak moet naar school gaan zou ik dat nu ook zo al doen, tenzij dat je aanvoelt dat ze het nog niet zal aankunnen…dat zal je zelf wel merken en de juf zal dat (althans dat deden ze bij ons toch) ook wel aangeven dat ze het nog niet aankan volle dagen, maar als ze het nu niet aankan dat zit je in de miserie voor volgende week hé
  Het zal zoeken worden wat het best past in jullie gezinssituatie en je zal zien het zal rapper loslopen dan je denk 🙂

  SUCCES!

 3. Wij moeten Pia alleen reservekleertjes meegeven. Tussendoortjes en drankjes krijgen ze in de klas. Ik wordt hier ineens wel zenuwachtig seg… Morgen Pia haar laatste ‘echte’ dag bij de onthaalmoeder. Ik had er nog niet echt bij stil gestaan…

 4. Wij lieten Jitse direct hele dagen gaan, maar haar eerste schooldag was wel een woensdag… Moest ik in jullie geval zijn zou ik er precies kiezen om haar maandag een halve dag te laten gaan en vanaf dinsdag hele dagen.. Ik had haar de eerste maand altijd s middags kunnen gaan halen want ik had toen nog ouderschapsverlof, maar het leek me toch beter om haar meteen te laten wennen aan the real thing. Heb dat vooraf ook aan de juf gevraagd en die vond dat ook beter.

  Wij moeten reserverkleren meegeven, maar die blijven op school. Voor de rest: een koek voor tijdens de speeltijd in de voormiddag, een stuk fruit voor na de middag en nog een koek voor in de nabewaking. Koekjes mogen er enkel in een doosje (geen papiertjes) en de kindjes mogen ook enkel water meebrengen om te drinken. Staat dat nergens in een brief of in het schoolreglement ofzo?

  Wij moesten ook turnpantoffels meegeven en die zijn ook op school gebleven.

  Hopelijk vindt Jools het leuk op school. Succes!!!

 5. Ah Dorien! Super merci! Jools gaat er ook slapen smiddags en vroeg mij al af of ik ook een tut mocht meegeven! we hebben we wat info gekregen, maar weinig van die kei praktische dingen daarin…. Lang leve ervaringsdeskundigen dus! 🙂

  Bedankt allen!

 6. Ik zou ze precies ook direct een hele dag laten gaan, dan heeft ze direct de hele routine, zeker als ze mag slapen, anders zal dat op dinsdag raar zijn voor haar, niet?

  Goed dat je een naschoolse oppas hebt geregeld! Wij hebben dat ook en dat is zo’n gemak, de kindjes zijn dan veel rustiger en minder moe als je thuiskomt.

  Wij moesten een dekentje, tuut, knuffel, ev pampers voor het middag dutje meegeven. Dat blijft allemaal op school. In de boekentas reserverkleertjes, geen koekjes of sapjes, dat krijgen ze op school (water en een droge koek) wel eventueel fruit voor in de voormiddag!

  En geen stress: je schrijft zelf dat ze er klaar voor is en je hebt alles goed geregeld, dat loopt wel los!

 7. Tgoh ieder kind is anders he
  Als ze kunnen dutten zou ik gewoon voor de “alledagennaarschool” regime gaan 😉 De korte pijn als het ware… Jools zal haar ritme wel aanpassen 😉

  Het meegeven in de boekentas is ook afhankelijk van school tot school:
  -zijn er verplichte fruitdagen, snijden en schillen ze het fruit?
  – hoe is het afvalgedoe: mogen papiertjes van koekjes, brikjes drank,…
  – resevespul kan je meegeven (eventueel een setje op school laten als dat kan), dat zorgt toch voor meer plaats in dat kleine tasje 🙂
  – kunnen ze op school iets drinken?
  enz enz

  Voor de rest eens het schoolreglement lezen en afwachten 😉 Alles zal zichzelf wel uitwijzen…
  Dat naamtekenen, ik heb dat nog nooit gedaan.

  Dus je eigen gevoel volgen zou ik zo zeggen. Good luck!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *