Boy was i wrong…

…pfff wat een kutweek hier zeg!

Waar ik eerst kei zelfzeker was, over het allemaal wel aankunnen enal, zag ik één ding over het hoofd bij deze weduwe week: de nachten.

Want ook al slaapt Ellis eigenlijk al vrij goed, als ze ziek is durft ze toch wel’s last te hebben ‘snachts. En Jools….Mja, Jools en goed slapen dat is altijd al een moeilijke combi geweest.

Al vanaf ze klein is heeft ze eigenlijk regelmatig last van nachtmerries. Tijdens de zomer was het een hele tijd beter en sliep ze gewoon goed door, maar de laatste tijd….Ik zit er echt van met de handen in het haar.

Afgelopen nacht ben ik tien keer moeten opstaan. Best veel, als je bedenkt dat ik in totaal acht uur in bed doorbracht. Tien keer opstaan op acht uur tijd….da’s écht killing. Acht keer voor Jools die nachtmerries had en twee keer voor Ellis die snipverkouden is = een uitgeputte mama. Vooral omdat het eergisteren ook al van dat was (van de nachtmerries, niet de verkoudheid).

Niet alleen ben ik er doodop van, maar ik maak mij ook zorgen. Want wat speelt er in zo’n klein meisjes hoofd dat ze er ‘s nachts zo’n nachtmerries kan van krijgen.

Afin, wij denken toch dat het nachtmerries zijn. Ze slaapt meestal vrij rustig en dan plots schiet ze wakker en is ze redelijk hysterisch. Ze weent echt alsof ze ter plekke de keel wordt overgesneden. Ze is nat van t zweet (maar voelt verder niet warm aan, het is ook niet warm in de kamer)  en compleet in de war en buiten adem. Echt een vreemde ervaring eigenlijk. Soms wijst ze ergens heen (altijd ergens anders), soms zegt ze van “neen! neen!”

Iemand ervaring mee, zo’n nachtmerries bij kleine kleuters (die nog niet zo mondig zijn om meer uitleg te geven)?

12 comments

 1. pfff, kweet het niet goed…tis daar nogal donker. Zal er eens goed op letten. Soms lijkt ze gewoon wakker, maar soms inderdaad ook niet echt. Maar ze zit wel telkens rechtop als wij binnekomen hé…. En mocht het dat zijn wat wil dat dan zeggen volgens u?

 2. Amai, heb dat even opgezocht en dat klinkt volledig herkenbaar zeg! Enkel staat er dat het pas vanaf 3 jaar zou kunnen?? Buiten dat klopt het echt compleet herkenbaar….

 3. Ik ken kindjes die rond hun 2 jaar al zogenaamde night terrors hadden, dus het zou idd kunnen.
  Onze dochter heeft rond dezelfde leeftijd ook wel gesukkeld met nachtmerries. Hopelijk gaat het snel over want zo’n nachten zijn inderdaad afmattend. Courage!

 4. Heel herkenbaar! Mijn dochtertje heeft ons slapeloze nachten bezorgd door zgn. night terrors van haar 20 tot 26 maanden (heb er ook over geblogd). En dan plots was het over! De omschakeling kwam toen we haar niet meer in haar spijlenbedje, maar in een gewoon kinderbedje lieten slapen. Ze vond dat de max en sliep plots als een roosje. Ik stond versteld… hadden we dat maar eerder geprobeerd 🙂

 5. @Ilse, bedankt voor de tip! We twijfelen hier al lang om het bedje open te maken, maar durven de stap niet zetten….Misschien toch maar’s proberen hé!!

 6. Heb je al eens overwogen om hiervoor met Jools naar een osteopaat te gaan? Loop er met Senne nu heen voor darmissues en heb gelezen dat ze ook dit soort problemen aanpakken…

 7. Hoe gaat het er nu mee?

  De osteopaat vind ik persoonlijk ook een aanrader om te proberen. Als we het antwoord niet vinden is dat ook het adres waar wij steeds wel terecht kunnen …

 8. @ Ilse: bedankt voor de EOS tip, ga het proberen vast te krijgen ergens (is die nog te koop nu?)

  aan osteopaat had ik in deze nog niet gedacht. Vooral omdat we nog geen echte goede gevonden hebben denk ik. Voorlopig is het weer even iets beter. Niet meer elke nacht en niet meer héél veel keer per nacht.

  @maanmama: thanks for asking. Zal er eens over bloggen, hopelijk morgen 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *