To kraamzorg of niet to kraamzorg

Ik krijg de laatste tijd vaak de vraag of wij kraamzorg gaan nemen. Ik heb daar eigenlijk nog nooit veel over nagedacht. T lijkt mij zo raar om zo iemand in huis te hebben tijdens die eerste dagen met je nieuwe baby thuis.

Zijn er hier mensen die hier gebruik van gemaakt hebben? Of die weten waarom het misschien wel een goed idee is?

Wat doen die dan precies? En hoe lang per dag komen die?

Ik kan mij echt niet voorstellen dat ik hier thuis zit en dat iemand anders mijn baby zijn badje zou geven. Of mijn eten zou staan klaarmaken…. Of ligt dat gewoon aan mij?

13 comments

 1. meer dan 40j geleden,toen mijn jongste broer geboren is kwam er een kraamhulp,en ik moet zeggen,die vrouw/zuster/non was een zegen voor ons.
  Ma had tijd voor baby en voor ons,en er is een jarenlange vriendschap gebleven met de kraamzorg.

 2. Das iets persoonlijk, denk ik.

  Ik heb geen kraamzorg genomen. Vooral omdat Jurgen telkens 4 weken thuis was en ik er dus niet alleen voor stond. En hij kan ook koken. Zelfs beter dan ik 🙂
  Nu is hij zelfs 7 weken thuis geweest. De beste kraamzorg die je kan hebben, vind ik 🙂

  Sowieso zou ik geen kraamhulp willen die dingen doet met mijn baby (wel tips en advies natuurlijk), dat doe ik liever zelf. Maar moest Jurgen niet zo lang kunnen thuisblijven zijn, zou ik het misschien wel handig gevonden hebben als er iemand kwam om de licht huishoudelijke taken te doen.

 3. Ik heb nu kraamzorg (vorige keer ook trouwens). Nu komen ze drie keer per week vier uur. Vooral omdat mijn lief (is zelfstandige) zoveel van huis is en een week na de bevalling alweer aan het werk was (ik ben dan ook zeer jaloers op tamara 😉 -.
  Hier laat ik ze ook niet de verzorging van Astor op zich nemen. Dat doe ik veel liever zelf. Hier laat ik ze vooral strijken en het eten prepareren. Fijn dat ik me zelf daar nu niet moet mee bezig houden.
  Hier komen ze in de voormiddag waardoor ik Titus naar school kan brengen zonder Astor in de maxi-cosi te moeten meezeulen. Die laat ik dan gewoon even bij de verzorgende.
  Ik vind het dus wel een aanrader.

 4. In Nederland is dat standaard… Ik was er heel blij mee, en Geert ook, maar dat is misschien omdat Kato onze eerste is en we dus nog niet wisten hoe het allemaal werkte. En ik kon niet uit bed wegens bloedarmoede dus het was extra fijn, dat paar extra handen. Ook met al het bezoek dat we kregen, die hielp dan al eens met drankjes uitschenken en beschuit met muisjes smeren 🙂
  Oh ja en ons huis blonk als nooit tevoren, ook fijn!

 5. Ik heb het even gehad met de oudste, maar ik voelde me daar niet helemaal goed bij.
  Voor de baby zorgen deed ik liever zelf en de taken in het huishouden werden toch niet helemaal gedaan zoals ik ze normaal zou doen …
  daarna heb ik het niet meer gedaan.
  Zelf moet je doen waar je je goed bij voelt!

 6. Ik ben er ook al een tijdje over aan het denken. Maar ik ga het niet doen. Ik heb al een vaste poetsvrouw die ik gewoon wil laten doorkomen als ik thuis ben. En daar voel me al niet echt bij op mijn gemakt als die hier rondloopt terwijl ik thuis ben (normaal ben ik altijd werken als ze komt) Dus die 4 uurtjes per week ga ik dan zo veel mogelijk het huis ontvluchten…

 7. Ik ben er ook al een tijdje over aan het denken. Maar ik ga het niet doen. Ik heb al een vaste poetsvrouw die ik gewoon wil laten doorkomen als ik thuis ben. En daar voel me al niet echt bij op mijn gemakt als die hier rondloopt terwijl ik thuis ben (normaal ben ik altijd werken als ze komt) Dus die 4 uurtjes per week ga ik dan zo veel mogelijk het huis ontvluchten…

 8. Bij mijn eerste had ik geen kraamhulp, bij de tweede wel. Vond het jammer dat er de eerste keer niemand geweest is 🙂 Ik vond het zalig!! De verzorging van de baby deed ik ook zelf maar al de kleine andere taakjes wat kunnen doorgeven was echt super. ze ging vlug voor me naar de apotheker bvb, niet zo simpel om een baby en een 2-jarige mee te nemen, zou al een hele onderneming geweest zijn.
  Nu deed de kraamhulp dat en kon ik me meer met baby en de oudste bezig houden. Wij hadden ook een heleboel uren door de ziekenkas terug betaald dus…. Ik had ook een super-lieve vrouw als kraamhulp, ze kuiste stukken beter dan mijn poetsvrouw en zag gewoon wat er moest gedaan worden.
  Je kon ook op ieder moment zeggen dat ze niet meer moest komen. heel makkelijk

 9. Ik had ook een kraamhulp en vond dat fantastisch. Zeker omdat ik poliklinisch bevallen ben en M snel terug aan het werk moest. Terwijl ik lekker lang met Pia in bed bleef liggen, zorgde ze voor soep enzo. Tegen dat ik uit bed kwam, hield zij zich bezig met Pia zodat ik op mijn gemak kon douchen en ontbijten. Ik doe het zeker opnieuw!

 10. Bedankt voor alle reacties!! HÊÊl tof om jullie ervaringen te lezen! De kraamhulp is aangevraagd en ik kijk er meer en meer naar uit! En zoals iedereen zegt: als het toch niet zou meevallen, kan ik het altijd afzeggen hÊ….

  Ook hier gaat het lief al vrij snel weer werken en Jools is ook nog vrij klein natuurlijk…Extra handen zullen dus handig zijn.

 11. Zeker doen! Er is altijd wel iets waarmee ze kunnen helpen. Strijken, koken, dweilen. En thuiszitten in ene proper huis is zo veel leuker. En eens langer dan 5 minuten kunnen douchen kan ook wel eens deugd doen, geloof mij 😉

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *