Gezocht: Ritme

Uit de reacties op een vorige post, merk ik dat er veel voor- en tegenstanders zijn van het invoeren van een vaste structuur.

Ik weet écht niet meer wat ik er van moet denken, vandaar nog’s deze vraag aan jullie, ervaringsdeskundigen. Wat zouden jullie doen?

Jools is nu 4 maand en 2 weken. Binnen een 6-tal weken moet ik dus weer aan het werk. En het zou toch héél fijn zijn, mocht ik tegen dan toch wat meer kunnen slapen dan nu.

Momenteel zien onze nachten er zo uit: Rond 19u30 a 20u krijgt Jools haar “laatste fles”. Daarna valt ze als een blok in slaap. Ik schrijf ‘laatste fles” omdat Jools het daar nog altijd niet mee eens is. Rond 1u wil ze namelijk nog een fles (1e probleem). Hiermee houdt ze het dan vol tot haar eerste voeding (zijnde rond 8u).

 Ze slaapt meestal tot een uur of 7u30 (soms ook 8u30 of zelfs 9u). Helaas wordt ze ook sinds enkele weken elke nacht wakker vanaf een uur of 5u (probleem 2). Ze woelt, ze huilt, maar echt wakker is ze niet. Zodra we een tut insteken slaapt ze ook verder….voor 20 min of een half uurtje en dit herhaalt zich een keer of drie, vier.

Dit wil dus zeggen dat ik wakker ben om 1u (kan wel blijven liggen, want lief geeft deze fles), en dan vanaf 5u slaap ik ook niet echt meer. Ik begin dus redelijk doodmoe te worden.

Sinds enkele dagen hebben wij nu volgend ritme ingevoerd:

8u: eerste fles (als we ze dan niet geven, vraagt ze ze pas écht rond 9u, maar ook om 8u gaat ze zéér vlot binnen)
12u: gp (tot gisteren mét extra fles, sinds gisteren: grotere portie gp (zijnde 200 a 210 gram!), géén fles)
16u: fles
20: fles + bed
en dan dus nog de 1u snachts fles

Haar flessen zijn 210 ml (ze zat een tijd zelfs op 240, maar dat hebben we terug afgebouwd)

We hebben een maand geleden ofzo (dus voor de gp) al’s geprobeerd om de nachtfles af te bouwen. Het lukte zelfs om ze niet meer te geven, maar dan werd ze wel véél vaker wakker ‘s nachts…Dus ik denk toch echt dat ze ze nog nodig heeft….

Nu vraag ik mij af hoe dit bij andere baby’s zit? Vanaf wanneer stoppen de meeste baby’s met zo’n nachtvoeding? Willen wij te veel te snel?

10 comments

 1. Ik gaf nu wel BV, maar als ik het nog weet, dan zijn 5 melkvoedingen op die leeftijd nog heel normaal. Het hangt ook enorm van kind af hoor, hier heeft dat tot 9 maand geduurd en soms wordt ze ‘s nachts nog wakker en wegens gebrek aan tut of knuffel geven we haar dan ook melk of water zodat ze wat tuttert en slaapt. Sommigen slapen al door op 8 weken, dus tja…

 2. Ook hier is er weinig structuur te vinden. We zitten zelfs nog op 6voedingen. 9u-12u30-16u-19u30-23u en dan ergens in de nacht (uren zijn bij benadering). Komt daarbij dat Lou een moeilijke slaper is en slaapt wanneer het hem uitkomt. Ik denk dat een echte structuur er wel komt eens ik weer aan’t werk ben. Doen waar je jezelf goed bijvoelt dat is hetgene wat ik tot nu toe geleerd heb.

 3. Wij geven om 19.00 en om 23.00 een fles en dan komt hij de nacht redelijk door, slaapt meestal tot ongeveer 6.00 (hij is nu bijna 3 maanden). Kan je geen pap (nutrix) bij de laatste fles doen, dat mag vanaf 4 maanden. Misschien dat ze het dan wat langer volhoudt?

 4. Goh, da’s niet gemakkelijk he. Eventueel kan je eens proberen om die fles van 1u te vervroegen en die rond 23u of zo te geven. Misschien dat ze dan ook “doorslaapt” tot ‘s morgens? En je zegt dat je dat nieuwe ritme nog maar sinds enkele dagen aanhoudt, dus misschien moet ze er zelf ook nog wat aan wennen? Het is moeilijk om daar voor iemand anders een antwoord op te geven he, je moet uiteindelijk doen waar jij (en Jools) je het beste bij voelt. Elk kind is ook anders he. Neem nu Eline (9 maanden). Wanneer wij thuiskomen rond 17u kan ik ze zichzelf nog een uurtje wakker houden, maar ten laatste rond 18u is ze doodmoe en gaat ze in bed. En dan begint haar nacht ook he. Ik maak haar nog wakker rond 22u voor haar laatste fles (haar laatste voeding was dan haar fruitpap rond 16u) en dan gaat ze onmiddellijk terug haar bed in tot ik ze ‘s morgens rond 6u45 wakker maak. Ik vond dat eerst ook maar een vreemd ritme, maar haar langer wakker houden is echt niet mogelijk. Als je kindje en jezelf zich maar goed voelen bij het ritme dat jullie hebben, da’s uiteindelijk het allerbelangrijkste! Succes!!

 5. Even geleden gaven we die laatste fles idd meer rond 23u30 (door haar wakker te maken als ik ging slapen) maar ook dat hielp niet. Vandaar dat we nu wachten tot ze ze zelf vraagt.

  Misschien willen we te veel te snel hé? Denk dat het ook een beetje de “back to work” stress is die begint te komen.

  En ook net ontdekt: ze krijgt een tand…Dat zal er ook geen goed aan doen natuurlijk!

 6. Hela, is inderdaad niet gemakkelijk hé! Elise slaapt nog altijd niet elke nacht door. We moeten bijna elke nacht er eens uit om haar tuut te gaan insteken. Zo vermoeiend! Maar ze krijgt wel borstvoeding… misschien moet je voor de laatste fles een flesje kiezen met hogere verzadingsgraad “goede nacht” ofzoiets van Nutrilon? En wat ik ook gemakkelijk vond, is dat ze bij mij sliep op de kamer. Ik moest gewoon effks uit bed hangen voor haren tuut en we sliepen terug verder. Nu ze op haar eigen kamertje slaapt moet’k echt uit mijn bed stappen en kvind dat best wel lastig 🙂 ‘s nachts voeden hebben we hier afgeleerd. Tussen 24u en 06u krijgt ze geen eten. Daz een week lastig, maar nu weet ze dat wel al (ze is er wel zeven maand). En verder ziet onzen dag er zo uit: 06u eerste voeding (borstvoeding) – 09u als ze wilt nog eens borstvoeding, zoniet is het wachten tot tussen 11u en 12u voor het groentenpapje (als alles op is, en ze nog honger heeft, mag ze nog eens aan de borst). Dan middagdutje van 13u – 15u30. Fruitpapje om 16u. En om 17u30 is het badtijd, nog eens borstvoeding, een massage, verhaaltje en dan ist bedtijd om 18u30. Dan slaapt ze, soms tot ‘s morgens vroeg, maar de laatste tijd werd ze terug wakker ‘s nachts en dermee haal ik ze om 23u nog eens uit om te drinken. Ze gaat al slapen om 18u30 van als ze nog geen drie maand was. Die van k&g vonden dat te vroeg, maar ik ben dat wel blijven doen. Kvind dat wel gemakkelijk, zo hebben mijn lief en ik ‘s avonds nog wat tijd voor elkaar. Amai, al een tandje! Wat een rijpe meid heb jij toch 🙂 En dat ze al kan draaien doet mij echt “waw” zeggen! Elise draait nu sinds vorige week! Maar ze is wel heel goed in haar fijne motoriek! Zeg, en ik zou mij echt niet te veel zorgen maken over dat ritme hoor… eens ze naar de kinderopvang gaat, komt dat wel vanzelf!

 7. Ja, simpel is het allesinds niet altijd, gelukkig dat het zo tof is allemaal ook hé 🙂

  En dat van een week proberen, hebben wij ook al ondervonden. Probleem is dat ik meestal zo ongeduldig ben 🙂

  20u is meestal ook net te laat voor haar. Ze gaat meestal rond 19u30 slapen. Ik probeer nu een middenweg te vinden in haar ritme én een handig voor ons ritme. Afin, we komen er wel hé 🙂

 8. Dat tandje zou er natuurlijk ook voor iets kunnen tussenzitten. Als Eline een nieuw tandje krijgt durft ze ook al wel eens wakker worden ‘s nachts. En binnen een paar dagen merk je misschien plots dat ze al enkele dagen hetzelfde ritme heeft zonder dat je het gemerkt had 🙂

 9. Mira krijgt momenteel een eerste fles rond 7-8h, dan rond 11h (wordt groentenpap vanaf vrijdag), rond twee uur (wordt fruitpap binnen een maandje), rond 17h en rond 20h. 20.30h gaat ze in bed. Die fles van 17h wordt rond 7 maand dan brood geweekt in melk, om dan later over te gaan naar soep+brood+melk. maar dat is allemaal toekomst natuurlijk.

  soms wordt ze ‘s nachts wakker en heeft ze honger, soms niet. het is ongeveer 1 nacht op 3 doorslapen nu.
  ik hoop dat het met de GP gaat beteren wegens meer verzadigd.

  haar dutjes zijn momenteel: een uurke in de VM (voor 11h), een uurke tussen 12 en 13h, een uurke in de namiddag (rond 15.30h) en een half uur, drie kwartier in haar wipper tussen 18 en 19h. Daarna doen we van wassen (de ene dag) of van uitgebreid masseren (de andere dag). Ik doe dan haar pyama aan, en dan weet ze wel dat het avond is, geloof ik.

  ik geef haar ‘s nachts eten als ze wakkerword. Er zijn mensen die dat afraden, maar ze wil gewoon niet meer slapen. En ze is koppig hoor: desnoods krijst ze alles bij elkaar.

  this too shall pass moet ge maar denken. We moeten geduld hebben, en tegen dat het weer zomer wordt is de situatie al helemaal anders.
  Mijn schoonzus heeft eentje van 8 maand en bij haar is het
  opstaan-fles-wassen-ontbijt van brood geweekt in melk – soms soep om 10h, patatjes om 11.30, fruitpap om 15.30h, om 17h soms nog een flesje, of een boterham en dan om 19.30 fles en bed.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *